Yurt

Hasadın %50 azaldığı Güney Sudan şiddetli gıda sıkıntısıyla karşı karşıya

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), son değerlendirmesinde 10 eyaletten 9'undaki toplulukların 2020 yılında 2019'a kıyasla ortalama yüzde 50 daha az tahıl ve sebze hasadı y...

Abone Ol

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), son değerlendirmesinde 10 eyaletten 9'undaki toplulukların 2020 yılında 2019'a kıyasla ortalama yüzde 50 daha az tahıl ve sebze hasadı yaptığını söyledi.

ICRC Genel Direktörü Robert Mardini, Juba'da yaptığı yazılı bir açıklamada, "Değerlendirmemiz, devam eden çatışma ve silahlı şiddetle birleşen iklim şoklarının, toplulukların gıda yardımı aldıkları bir noktadan bağımsız gıda üretimine geçişini aşırı derecede zorlaştırdığını gösteriyor" dedi.

Güney Sudan'ın Yambio kentindeki Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) deposunda mısır çuvallarını taşıyan işçiler, 5 Mayıs 2020. (Fotoğraf: Gale Julius/Xinhua)

Yardım kuruluşu, gıda üretiminin, çatışma, silahlı şiddet ve doğal afetlerin kümülatif etkisi nedeniyle azaldığını belirtti.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), hasat mevsimi dışındaki dönem başlarken, özellikle Jonglei, Yukarı Nil, Warrap, Unity ve Lakes eyaletlerindeki on binlerce ailenin 2020'de yeterli hasat yapamamış olmalarının yanı sıra çatışma, silahlı şiddet ve seller yüzünden diğer gıda rezervlerini kaybetmeleri sebebiyle hayatta kalma mücadelesi verdiklerini söyledi.

ICRC'ye göre, silahlı şiddetin yeniden ortaya çıkması veya çatışmanın artması, yüz binlerce Güney Sudanlı için hemen yaşamı tehdit eden yiyecek kıtlığına girme olasılığını artıracak. Bu şartlara Kovid-19 ve iklim şoklarının etkisi de eklendiğinde, uzak ve savunmasız topluluklarda yaşayan birçok Güney Sudanlıyı 2021'de zorlu aylar bekliyor.