Spor

Halterci Kuo, Çin Taipeisi'ne Tokyo Olimpiyatları'ndaki ilk altın madalyayı kazandırdı

Çin Taipeisi'nden Kuo Hsing-Chun, Salı günü toplamda 236 kilogram kaldırarak kadınlar 59 kilo halterde altın madalyayı kazandı. Kuo'nun zaferi, Çin Taipeisi'nin Tokyo 2020'de...

Abone Ol

Çin Taipeisi'nden Kuo Hsing-Chun, Salı günü toplamda 236 kilogram kaldırarak kadınlar 59 kilo halterde altın madalyayı kazandı. Kuo'nun zaferi, Çin Taipeisi'nin Tokyo 2020'de kazandığı ilk altın madalya oldu. 2018 ve 2019 dünya şampiyonu Kuo, silkme müsabakasına koparmanın sağladığı yedi kilogramlık avantajla girdi. Silkmedeki ilk denemesinde 125 kilogram kaldıran sporcu, böylece toplamda 228 kilogramla altın madalyayı garantilemiş oldu. Kuo, Uluslararası Halter Federasyonu'nun bu branşa yönelik yeni kategori sınıflandırmasını takiben Olimpiyat standardını belirlemesi nedeniyle koparma, silkme ve toplamda Olimpiyat rekorunun da sahibi oldu. 27 yaşındaki halterci bunun ardından kendisiyle yarıştığı son denemelerinde ise 140 kilogram olan mevcut dünya rekorunu iddialı bir ağırlık olan 141 kiloyu kaldırarak kırmayı denedi ancak başarısız oldu.

Kuo, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Dünya rekorunu hedefledim. Rekoru bugün kıramadım ve bu beni biraz üzüyor ama altın madalyayı aldım, yani mutluyum" dedi. Halterci, "Diğer yarışmacılar hakkında çok düşünmedim. Kendime çok odaklıydım. Benim kendi hedeflerim var ve kendi hedeflerime ulaşmaya çok odaklanmıştım" ifadelerini kullandı.

2016'daki Rio Olimpiyatları'nda bronz madalya alan ve bu klasmanda üç dünya rekoru sahibi olan Kuo, "Spor yolculuğuma devam edeceğim. Bundan sonra dört gözle beklediğim Asya yarışları var. Bir sonraki Olimpiyatlar'da bir altın madalya daha almayı umuyorum" diye konuştu.

Türkmenistan'dan Polina Guryeva, Tokyo 2020'deki kadınlar 59 kilo halter finalinde kutlama yapıyor, 27 Temmuz 2021. (Fotoğraf: Yang Lei/Xinhua)

Nisan ayındaki Asya şampiyonasını dördüncü sırada tamamlayan Türkmenistan'dan Polina Guryeva 217 kiloyla gümüş madalyanın sahibi olurken, 2018 Asya Oyunları'nda bronz madalya kazanan Japonya'dan Mikiko Andoh da 214 kilogramla bronz madalyayı kazandı. Ülkesine ilk Olimpiyat madalyasını kazandıran isim olan Guryeva, "Bundan çok gurur duyuyorum ve ülkemdekilerin de buna sevineceğini düşünüyorum. Çalışmaya devam edeceğim ve daha da başarılı olmak için çabalayacağım" açıklamasında bulundu.

Finalde 120 kilogramı kaldırırken çok zorlanan 28 yaşındaki Andoh ise başarılı olmasının ardından podyumda kısa bir süreliğine gözyaşlarını tutamadı. "Koparmadan sonra ayağım o kadar çok acıyordu ki zorlukla yürüyebildim. Silkmeyi tamamlamamı sağlayan şey irade gücüydü. Bu nedenle bu kadar rahatlamış hissettim" diye konuşan Andoh, şöyle devam etti: "Bronz madalya kazandığım için çok mutluyum. Bu, insanlara gösterebileceğim bir şey."