Spor

Halterci Barrera, Olimpiyatlarda altın madalya kazanan ilk Ekvadorlu kadın oldu

2019 gençler dünya şampiyonu Nye toplam 249 kilo ile gümüş, Meksikalı Arem Fuentes Zavala ise 245 kilo ile bronz madalya kazandı. 2019 Dünya Şampiyonası'nın bronz madalya sahi...

Abone Ol

2019 gençler dünya şampiyonu Nye toplam 249 kilo ile gümüş, Meksikalı Arem Fuentes Zavala ise 245 kilo ile bronz madalya kazandı. 2019 Dünya Şampiyonası'nın bronz madalya sahibi Barrera, bu yıl Avrupa Şampiyonası'nı kazanan Ukraynalı Iryna Dekha'dan beş kilo daha fazla kaldırarak 118 kilo ile koparmada liderliği rahat bir şekilde ele geçirdi. 23 yaşındaki sporcu 145 kg kaldırdığı silkmede de avantajını artırarak toplamda 263 kg ile kazanmayı başardı. Barrera, Ekvador'un olimpiyat altın madalyası kazanan ilk kadın sporcusu oldu. Barrera, "Gerçekten mutluyum, gerçekten gurur duyuyorum" diye konuştu. Barrera "Koparmada bu ağırlığı (daha önce de) kaldırmıştım; silkmede ise ilk kez 145 kg kaldırdım. Antrenmanlarım sayesinde tüm yarışmalarımda rahat olma gücü kazandım. Bunu siz de görebiliyorsunuz" dedi.

Altın madalya kazanan Ekvadorlu Neisi Patricia Dajomes Barrera, Japonya'nın Tokyo kentinde düzenlenen Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları'nda kadınlar 76 kg halter etkinliğinin ödül töreninde poz veriyor, 31 Temmuz 2021. (Fotoğraf: Yang Lei/Xinhua)

Yarışırken giydiği renkli saç bandıyla da büyük ilgi gören Barrera, "12 yıldır ağırlık kaldırıyorum ve her zaman bu şekilde fark edilmeye çalışıyorum. Ya başıma bir şey takıyorum, ya tırnaklarımı boyatıyorum ya da farklı çoraplar ya da farklı renklerde ayakkabılar giyiyorum" şeklinde açıklamada bulundu. Barrera, "Halterci bir kadın olmam, kadın gibi görünmeyeceğim, kendimi kadın olarak sunmayacağım ya da kendimi kadın gibi konumlandırmayacağım anlamına gelmiyor" dedi. 22 yaşındaki Nye 2019'daki Dünya Şampiyonası'nda, Olimpiyat programında olmayan bir yarışma olan kadınlar 71 kg kategorisinde altın madalyayı kazanmıştı. Halterde Olimpiyatlarda altın madalya kazanan ABD'li tek kadın ise, Sydney 2000'de Tara Nott olmuştu. Nye, "Bence ABD halteri çok uzun zamandır küçümseniyordu. Şimdi ise yeteneğimiz ve tüm sıkı çalışmamız nihayet ortaya çıkıyor gibi hissediyorum" dedi ve ekledi: "Umarım yeni nesil Amerikan haltercilerine kendilerinden daha iyisini beklemeleri için ilham verebilirim. Çünkü bunu yapabiliriz."