Doğu Afrika ülkesi Güney Sudan Pazartesi devreye soktuğu bir planla yatırımcıları cezbetmek istiyor.
Yatırım Bakanı Dhieue Mathok Diing, hükümetin, yabancı yatırımcıları dünyanın en genç ülkesine çekmek amacıyla 2021'i yatırım yılı ilan ettiğini belirtti.
Mathok, Cuba'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Dünyanın her tarafından yatırımcıları davet ediyoruz, gelip Güney Sudan'daki fırsatları kendi gözleriyle görsünler" dedi.
Bakan Mathok ayrıca, yatırımcıların Güney Sudan'a yönelik güvenini arttırmak amacıyla hükümetin yatırım yasalarını gözden geçirdiğini söyledi.
Mathok, "Bölgedeki diğer ülkelerden çok daha fazla kaynağımız var, ama savaş nedeniyle bu kaynaklardan yararlanamadık" diye konuştu.
Dünya Bankası'na göre, Güney Sudan, gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan petrol ile dünyanın petrole en bağımlı ülkesi.
Altı yıldan fazla süren iç savaş genç ulusun ekonomik beklentilerini yerle bir etti.
Güney Sudan'ın petrol üretimi, 2011'de günlük 350 bin varilden, yükselen enflasyon ve ekonomik krizle beraber 2014'te günlük 130 bin altına düştü.
Eylül 2018'de barış anlaşması imzalandığı halde ülke ekonomisi savaşın etkilerinden kurtulamadı. Küresel petrol fiyatlarındaki düşüş ve Kovid-19 pandemisi nedeniyle ülkedeki mevcut günlük petrol üretimi 200 bin varilin altında.
Mathok, "2021'i yatırım yılı ilan etmenin tam zamanı, diye düşünüyoruz. Artık ülkede barış var ve ortam iş yapmaya elverişli," dedi.
Güney Sudan ayrıca, sığır, keçi ve koyun gibi 30 milyondan fazla çiftlik hayvanına ev sahipliği yapıyor.
Mathok, hükümetin ülke kaynaklarına ilişkin ayrıntılı bir plan hazırlayacağını ve gelecek yıl Güney Sudan'daki yatırım fırsatlarını dünyaya pazarlayacak bir yatırım konferansı düzenleyeceğini belirtti.