Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek

Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığına göre araç ihracatı, üretimi ve iç piyasa satışları geçen yıl Eylül ayından bu yana beş aydır ilk kez artış kaydetti. Ocak ayında ülkede imal edilip yurtdışına gönderilen araç sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29,5 artarak 192 bin 322 adet olarak gerçekleşti.

Kuzey Amerika, Avrupa Birliği, Doğu Avrupa ve Asya'ya otomotiv ihracatının hepsi çift haneli büyürken, Ortadoğu'ya otomobil sevkiyatı çift haneli azaldı. Değer açısından bakıldığında, otomotiv ihracatı Ocak ayında bir önceki yılı aynı dönemine göre yüzde 40,2 artışla 4 milyar ABD dolarına yükseldi. Söz konusu rakam Eylül 2017'den bu yana elde edilen en büyük ihracat değeri oldu.

Ocak ayında Güney Kore iç pazarında satılan araç sayısı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,4 artarak 137 bin 692 adet oldu. Yeni modellerin piyasaya sürülmesi, otomobil alımlarında geçici vergi indirimi ve işgünü sayısının artmasının söz konusu büyümede etkili olduğu belirtiliyor.

Güney Kore'de Ocak ayında üretilen otomobil sayısı, otomobil satışlarının hem yurtiçinde hem de yurtdışında güçlü biçimde artması nedeniyle bir önceki yıla göre yüzde 24,9 artarak 314 bin 190 adede yükseldi.

Editör: İRFAN KARSLI