Dünya

Güney Kore'nin küresel araba satışları Haziran'da çift haneli büyüme kaydetti

Hyundai, Kia, GM Korea, Renault Samsung ve Ssangyong'un aralarında bulunduğu beş yerel otomobil üreticisi, Haziran ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 15,1'lik artış...

Abone Ol

Hyundai, Kia, GM Korea, Renault Samsung ve Ssangyong'un aralarında bulunduğu beş yerel otomobil üreticisi, Haziran ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 15,1'lik artışla küresel düzeyde toplam 657.547 araç sattı. İç pazarda satılan arabaların sayısı ise araçlarda kullanılan yarı iletkenlerde yaşanan sıkıntı nedeniyle Haziran ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 23,6 gerileyerek 134.761 oldu.

Yerel araba üreticilerinin yaptığı ihracat, Kovid-19 pandemisinin yarattığı şokun ardından talep konusunda dünyada yaşanan toparlanma sayesinde yüzde 32,4 arttı ve 522.786 adede ulaştı. En büyük araba üreticisi Hyundai Motor ve ona bağlı olan Kia Motors, yurt dışından gelen güçlü taleple birlikte rakiplerini gölgede bıraktı.

Hyundai'ın küresel otomobil satışları Haziran ayında geçen seneye göre yüzde 14,4 artarak 354.409 adet olurken, bunun da ötesine geçen Kia'nın satışlarındaki artış yüzde 20,2 oldu ve 253.592 adede çıktı. Güçlü satışlara sebep olarak Hyundai'ın Palisade, Tucson ve Santa Fe gibi spor amaçlı taşıtlarına (SUV) yönelik güçlü denizaşırı talep gösterildi.

Hyundai ve Kia, geçen yıl pandemi sebebiyle fabrikalarındaki araba üretiminin kesintiye uğramasıyla ortaya çıkan düşük baz etkisinden de faydalandı. Hyundai'dan yapılan açıklamada, şirketin dünya genelindeki satışlarının, küresel otomobil sektörünün otomobillere yönelik talebinin bir yıl önce pandemi salgını sebebiyle yavaşlamasının etkilerini üzerinden atmasıyla birlikte kademeli gelişme gösterdiği kaydedildi.

Otomobil üreticisi, devam eden pandemi tehdidi ve bazı parçalarda yaşanan küresel sıkıntının etkili bir şekilde yönetilmesi için çaba göstermeye devam edileceğinin de altını çizdi. Hyundai ve Kia'nın ardından gelen GM Kore'nin küresel düzeydeki araba satışı 26.876 adet olurken, Renault Samsung'un satışı 14.166 ve Ssangyong'unki de 8.504 adet olarak açıklandı.