Dünya

Güney Kore'nin ihracatı Haziran'ın ilk 20 gününde yüzde 29,5 arttı

İhracata dayalı bir ekonomisi olan Güney Kore'de, ekonominin yarısını oluşturan ihracat 1-20 Haziran aralığında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,5 oranında artarak 32,...

Abone Ol

İhracata dayalı bir ekonomisi olan Güney Kore'de, ekonominin yarısını oluşturan ihracat 1-20 Haziran aralığında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,5 oranında artarak 32,4 milyar ABD dolarına yükseldi. Önemli ihracat kalemlerine olan güçlü talep nedeniyle 20 günlük dönemde günlük ortalama ihracat yüzde 33,7 oranında arttı. Yarı iletken ürünlerin sevkiyatı yüzde 28,5, akıllı telefon gibi telekomünikasyon cihazlarının ihracatı ise yüzde 15,8 oranında artış kaydetti.

Otomobil ihracatı yüzde 62,2, petrol ürünleri ihracatı yüzde 58,6 oranında yükselirken aynı dönemde gemi ve bilgisayar ihracatında düşüş oldu. Güney Kore'nin en büyük ticaret ortağı olan Çin'e ihracatı yüzde 7,9, ABD ve Avrupa Birliği'ne (AB) ihracatı ise yüzde 40'tan fazla arttı.

Vietnam, Japonya ve Orta Doğu'ya yapılan sevkiyatlarda bu ayın ilk 20 gününde çift haneli rakamlarla artış gözlendi. İthalat ise bu 20 günlük dönemde yıllık yüzde 29,1 artarak 32,1 milyar dolara çıktı, böylece ticaret fazlası 0,3 milyar dolar oldu. Yine bu dönemde ham petrol ithalatı iki katın üzerinde yükselirken, çip, petrol ürünleri ve otomobil ithalatında çift haneli artışlar yaşandı.