Büyüme, 2020'nin dördüncü çeyreğindeki reel GSYİH'de revize edilmiş yüzde 1,4'lük artışı takip ediyor. Yıllık bazda değerlendirildiğinde, ekonomi bir önceki çeyreğe göre yüzde 4,6 büyüdü. Bununla birlikte ekonomi, 2020'nin ilk çeyreğine kıyasla halen yüzde 2,7 daha dar seyrediyor. Ekonomik üretim çıktısının ana itici güçleri finans, madencilik ve ticaret sektörleri olurken, ev harcamaları ve stoklardaki değişiklikler de harcamadaki büyümeyi teşvik etti.

Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti
Güney Afrika'nın yasama başkenti Cape Town'daki merkezi iş bölgesinde bulunan First National Bank binası görülüyor, 1 Mayıs 2021. (Fotoğraf: Lyu Tianran/Xinhua)

Madencilik sektörü ise platin grubu metaller, demir cevheri, altın ve krom üretiminde artış göstererek yıllık yüzde 18,1 büyüme ile olumlu bir çeyrek kaydetti. Güney Afrika İstatistik Kurumu, "İşin kötü yanı, manga cevheri, kömür ve pırlanta madencileri ilk çeyrekte daha düşük üretim rakamları kaydetti" ifadesini kullandı. Ticaret sektöründeki büyüme, esas olarak güçlü toptan ve perakende faaliyetlerinden kaynaklandı. Toptancılar, petrol satışlarının yanı sıra tüketici elektroniğinde de artış kaydetti. Perakendeciler de, market ürünleri, sağlık hizmetleri, vitamin ve ilaç satışlarındaki artış sayesinde pozitif bir çeyrek geçirdi.

Editör: İRFAN KARSLI