Sağlık

Güney Afrika Sağlık Bakanı: Omicron, Kovid-19 vakalarının yeniden artmasına neden oluyor

JOHANNESBURG, 11 Aralık (Xinhua) Joe Phaahla, "Dün itibarıyla son genomik sıralama sonuçları, 2021 yılının Kasım ayında sıralanan örnekler arasında Omicron'un yüzde 70 (250/3...

Abone Ol

JOHANNESBURG, 11 Aralık (Xinhua) Joe Phaahla, "Dün itibarıyla son genomik sıralama sonuçları, 2021 yılının Kasım ayında sıralanan örnekler arasında Omicron'un yüzde 70 (250/358) ile baskın varyant olduğunu ortaya çıkardı" dedi. 4 Aralık'ta sona eren haftada Gauteng eyaletindeki haftalık vakalar bir önceki haftaya göre yüzde 415 artış gösterirken hastane başvuruları yüzde 204 arttı. Bakan, Omicron ile enfeksiyonun Delta da dahil olmak üzere diğer varyantların neden olduğu enfeksiyonlara kıyasla daha ciddi hastalığa veya ölüme neden olup olmadığının henüz netleşmediğini söyledi. İlk veriler, hastaneye yatış oranlarının arttığını gösteriyor fakat bu durum Omicron'un neden olduğu spesifik bir enfeksiyonun bir sonucu olmasından çok, genel olarak enfekte olan insan sayısının artmasından kaynaklanıyor olabilir.

Phaahla, virüsün bulaşma katsayısının (bir kişinin enfekte etmesi olası insan sayısı) 2,5 değerinde olduğunu, bunun da pandeminin diğer herhangi bir döneminde olduğundan daha yüksek olduğunu söyledi. Güney Afrikalı bakan ilk belirtilerin, bu varyantla yeniden enfeksiyon riskinin arttığını gösterdiğine de dikkat çekti. Yeniden enfeksiyon, önceki enfeksiyondan 90 gün geçtikten sonra testin pozitif çıkması olarak tanımlanıyor. Phaahla, "Ancak daha fazla bilgi gerekli ve önümüzdeki birkaç gün ve hafta içinde kullanıma sunulacak" dedi. Joe Phaahla, verilere göre bir yaşın altındaki çocukların muhtemelen "olgunlaşmamış bağışıklık sistemi" nedeniyle ciddi hastalık ve ölüm riski altında olduğunu söyledi. Erken doğum, diyabet, kanser, HIV ve verem gibi eşlik eden hastalıkları olan çocukların daha fazla risk altında olduğu görülüyor.