Dünya

Güney Afrika ekonomisi 2020'de yüzde 7 küçüldü

Güney Afrika İstatistik Kurumu'nun (Stats SA) Salı günü açıkladığı verilere göre, ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH) 2020'nin dördüncü çeyreğinde yüzde 1,5 büyüme kayd...

Abone Ol

Güney Afrika İstatistik Kurumu'nun (Stats SA) Salı günü açıkladığı verilere göre, ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH) 2020'nin dördüncü çeyreğinde yüzde 1,5 büyüme kaydetti ve bir önceki yılın aynı çeyreğine göre mevsimsellikten arındırılmış haliyle yıllık bazda yüzde 6,3 genişledi. Stats SA'ya göre, dördüncü çeyrekte büyümenin artmasına üretim ve ticaret yardımcı oldu.

Güney Afrika'nın Johannesburg kentindeki bir alışveriş merkezinde dolaşan müşteriler, 27 Kasım 2020. (Fotoğraf: Chen Cheng/Xinhua)

Bununla birlikte verilere göre, üçüncü ve dördüncü çeyreklerde kaydedilen pozitif büyüme, kapanma kısıtlamalarının en katı olduğu ikinci çeyrekte Kovid- 19'un yıkıcı etkisini dengelemek için yeterli olmadı ve 2019'la kıyaslandığında 2020'de ekonomik faaliyetler yüzde 7 azaldı. Witwatersrand Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi Başkanı Prof. Jannie Rossouw, artık kapanma döneminde olmadığı için dördüncü çeyrekte ekonomide büyüme beklendiğini belirtti.

Rossouw, büyümedeki düşüş "büyümenin 2020 felaketinden kurtulması üç yıl sürecek" anlamına geliyor dedi. Stats SA, Güney Afrika'nın ekonomik büyümesinin nüfus artışına ayak uydurmakta zorlandığını belirterek "2020'de kişi başına GSYİH en son 2005'te görülen seviyeye düştü" bilgisini aktardı. Rossouw, kişi başına düşen GSYİH'nin azalmasıyla daha fazla Güney Afrikalının daha da yoksullaştığını söyledi.