DSÖ: İsrail ve Hamas Gazze'de çocuk felci aşı kampanyası için çatışmalara ara verecek DSÖ: İsrail ve Hamas Gazze'de çocuk felci aşı kampanyası için çatışmalara ara verecek

JOHANNESBURG, 29 Kasım (Xinhua) Ramaphosa Pazar gecesi televizyonda yayınlanan konuşmasında, "Omikron'un tanımlanması ile Kovid-19 enfeksiyonlarında ani bir artış aynı dönemde gerçekleşti. Vakalar artmaya devam ederse, önümüzdeki birkaç hafta içinde dördüncü bir enfeksiyon dalgası görmeyi bekleyebiliriz" dedi. Ramaphosa halka hitap ettiği konuşmasını, bilim insanlarının yakın zamanda yeni varyantı keşfetmesinin ardından düzenlenen Koronavirüs Komuta Konseyi'nin bir toplantısının ardından yaptı. Devlet Başkanı, "Bir önceki haftada günde 500 yeni vaka, ondan önceki haftada ise günde 275 yeni vakaya kıyasla, son 7 günde ortalama 1.600 yeni vaka gördük.

Pozitif çıkan Kovid-19 testlerinin oranı bir haftadan daha kısa bir sürede yüzde 2'den yüzde 9'a çıktı" dedi ve ekledi: "Bu, kısa sürede enfeksiyonlarda son derece keskin bir artış anlamına geliyor." Ramaphosa, "Varyantın son iki hafta içinde Gauteng'de bulunan enfeksiyonların çoğundan sorumlu olduğunu biliyoruz ve şimdi diğer tüm illerde ortaya çıkıyor" diye ekledi. Şu ana kadar yetişkin nüfusun sadece yüzde 35'inin tam olarak aşılanmış olması ve aşılama konusunda hala çok fazla tereddüt olması üzerine Ramaphosa, toplu taşıma, işyerleri, halka açık etkinlikler ve kamu tesisleri gibi halka açık yerlere erişim için aşıların zorunlu hale getirilmesi olasılığını tartışmak amacıyla bir çalışma grubunun kurulduğunu duyurdu. Ramaphosa, "Hükümet, belirli faaliyetlerde ve yerlerde zorunlu aşılamanın başlatılması konusunda geniş kapsamlı istişarelerde bulunacak bir çalışma grubu kurdu" dedi. Çalışma grubu, Başkan Yardımcısı David Mabuza'nın başkanlığındaki Bakanlar Arası Aşı Komitesi'ne rapor verecek ve bu komite, Kabine'ye tavsiyelerde bulunacak. Ramaphosa, insanlığın sahip olduğu ilk ve en güçlü aracın aşı olduğunu söyledi.

Ramaphosa, "Aşı, kendinizi ve çevrenizdekileri Omikron varyantına karşı korumanın, dördüncü dalganın etkisini azaltmanın ve hepimizin özlemini duyduğu sosyal özgürlükleri geri kazanmaya destek olmanın açık ara en önemli yoludur" dedi ve ekledi: "Aşı, ekonomimizdeki faaliyetlerin tam olarak geri dönmesi, seyahatlerin yeniden başlaması ve turizm ile konaklama gibi hassas sektörlerde iyileşme için de hayati önem taşıyor." Ramaphosa, Kovid-19 virüsünün tüm virüsler gibi mutasyona uğradığını ve yeni varyantlar oluşturduğunu belirtti. İnsanların aşılanmadığı yerlerde daha şiddetli varyant biçimlerinin ortaya çıkma olasılığı önemli ölçüde artıyor. "Bu nedenle, herkese aşılara eşit erişim sağlamak için mücadele eden dünya çapında birçok ülkeye, kuruluşa ve insana katıldık" diyen Ramaphosa, "Aşı eşitsizliğinin yalnızca erişimi engellenen ülkelerde hayata ve geçim kaynaklarına mal olduğunu değil, aynı zamanda pandeminin üstesinden gelmek için küresel çabaları tehdit ettiğini söyledik. Omikron varyantının ortaya çıkması, aşı eşitsizliğinin devam etmesine izin verilemeyeceğine dair dünyaya bir uyanma çağrısı olmalıdır" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI