Guatemala'nın başkenti Guatemala'daki La Aurora Uluslararası Havaalanı, Salı günü Pacaya Yanardağı'ndan çıkan yoğun küle karşı önlem amaçlı kapatıldı. Karar, Ulusal Sismoloji, Volkanoloji, Meteoroloji ve Hidroloji Enstitüsü'nün (INSIVUMEH) tavsiyesi üzerine alındı.

Başkent Guatemala'nın 43 km güneybatısında bulunan yanardağda yoğun patlamalar ve magma hareketliliği yaşandı. Bunun sonucunda deniz seviyesinden 3.500-4.000 metre yüksekliğinde yoğun kül bulutları oluştu. Guatemala'nın başkentinden alınan görüntülerde, kül çıkışının yanı sıra sokaklar, araçlar ve evler üzerinde biriken kalın kül katmanları da görülüyor.

Orta Amerika ülkesi Guatemala'nın ana bağlantı noktası olan La Aurora Uluslararası Havaalanı'ndan hükümet tarafından yayınlanan videolarda pistler üzerindeki yoğun kül görülüyor. Küller, havaalanının çalışmasını tehlikeye sokarak Salı günü kapatma kararı alınmasına neden oldu. Guatemala Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Direktörü Francis Argueta, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, rüzgarın yönündeki değişmenin külleri güneyden kuzeye doğru yaydığını ve bunun ardından havaalanının kapandığını teyit ederek külle kaplanmış uçakların fotoğraflarını yayınladı.

INSIVUMEH Sözcüsü Emilio Barillas'a göre, Pacaya Yanardağı birkaç hafta boyunca güçlü bir şekilde patladı; magma hareketliliği yoğun kül bulutlarının ortaya çıkmasına neden olarak kuzeyde ve batıda 50 kilometreye kadar uzanan bir alan içinde yaşayan nüfusu etkiledi. Barillas, "Pacaya'nın son haftalardaki hareket şekline bakılırsa, muhtemelen önümüzdeki saatlerde de yüksek aktivite ve artan püskürmeler devam ederek, patlamalara, serpinti ve küle neden olacak. Halka, evlerini terk etmek zorunda kalırlarsa maske ve koruyucu gözlük takmaları yönünde çağrıda bulunuldu.

Fransa'yı aşırı sıcaklar vurdu Fransa'yı aşırı sıcaklar vurdu

Editör: İRFAN KARSLI