Bazı insanlar için pitonlar gibi dev ve tehlikeli yılanlar korkulması gereken sürüngenlerdir. Ama Batı Şeria'da yaşayan 20 yaşındaki Mohammed Nassri, dünyanın en tehlikeli yılanlarından bazılarını başarıyla evcilleştirdi ve onlar sayesinde düzgün bir yaşama sahip oldu. Yeşil bir anakonda, mısır yılanları, bir Hint kobrası, bir Birmanya pitonu ve diğer zehirli ve zehirsiz onlarca yılan onun evinin çatısı altında barınıyor. Hepsi, evinin dışına inşa edilmiş geniş bir odanın içinde tutuluyor. Nassri onlara büyümeleri için gerekli uygun yiyecek ve sıcaklık sağlıyor.

Filistinli Mohammed Nassri, Batı Şeria'nın Ramallah kentinin güneyinde yer alan Bir Nabala köyündeki evinde, elinde bir yılan tutuyor, 29 Eylül 2021. (Fotoğraf: Ayman Nobani/Xinhua)

Sarı bir yılanı boynuna dolarken Xinhua'ya konuşan genç adam, "Daha 12 yaşındayken ilk küçük yılanımı satın aldım. 30 santimetre uzunluğunda bir mısır yılanıydı ve bana aylardır biriktirdiğim 50 ABD dolarına mal oldu" dedi. O sıralarda yılanlara nasıl bakılacağını bilmediğini söyledi. Yanıtları bulmak için internette gezindi. Filistinli genç, o günleri "Sürüngenler, yılanlar ve pitonlar hakkında ve kendimizi tehlikeye atmadan onlara nasıl bakacağımıza dair onlarca film izledim" diyerek hatırlıyor. Nassri'nin sıkı çalışması işe yaradı ve "küçük arkadaşı" büyüyüp 70 santimetre uzunluğa ulaştı. Ancak yılan bir süre sonra Nassri'yi acı ve keder içinde bırakıp öldü. O günleri şöyle hatırlıyor: "En iyi arkadaşlarımdan birini kaybetmiş gibi hissettim. Çok ağladım ama ilk mısır yılanımdan daha uzun süre yetiştirebileceğim ve daha çok büyüyecek bir yılan satın almaya karar verdim."

Filistinli Mohammed Nassri, Batı Şeria'nın Ramallah kentinin güneyinde yer alan Bir Nabala köyündeki evinde, elinde bir yılan tutuyor, 29 Eylül 2021. (Fotoğraf: Ayman Nobani/Xinhua)

Nassri, zehirsiz bir Birmanya pitonu satın almaya yetecek parayı biriktirmek için tam bir yıl harcadı. Bu 60 santimetre uzunluğunda bir yılandı ama iyi beslenip, iyi koşullarda büyütülünce boyu dört metreye ulaştı. Filistinli genç, "Onu 1.300 ABD dolarına sattım ve daha 15 yaşındayken yüzlerce dolar kazandım. Benim için büyük bir heyecandı. Kendimle gurur duyuyordum" dedi. Nassri işte o zaman hobisini bir işe dönüştürebileceğini anladı. Başlangıçta tavuk yılanları satın alıp aylarca besledi ve sonra onları satıp yaklaşık 5.000 dolar kazandı. Sonra "Benzersiz ve özel" olmak için aralarında anakonda, kaya pitonu ve ağlı pitonun da bulunduğu en ağır ve tehlikeli yılanları satın almaya karar verdi. Daha sonra Hint kobrası ve diğer yılanlardan onlarcasını da satın aldı. Nassri, "Halen 10 büyük yılanın yanı sıra onlarca küçük yılana sahibim ve hepsini evcilleştirmeyi başardım" dedi.

Filistinli Mohammed Nassri, Batı Şeria'nın Ramallah kentinin güneyinde yer alan Bir Nabala köyündeki evinde bir yılanı inceliyor, 29 Eylül 2021. (Fotoğraf: Ayman Nobani/Xinhua)

Şimdi Birzeit Üniversitesi'nde iş idaresi öğrencisi olan genç adam, sürüngenleri beslemek için fare ve tavşan yetiştirdiği küçük bir çiftlik kurdu. Yine de Nassri'nin hayalleri bununla sınırlı değil. Şimdi zehirli yılanları yetiştirip onların zehirlerini tıbbi amaçlarla, özellikle panzehir geliştirmek için kullanmayı planlıyor. Ancak hayalleri Filistin'in gerçeklerine ters düşüyor. Yılan zehrinden antikor elde edecek bilimsel laboratuvarlar yok. Nassri, yüzünde beliren ani bir gülümsemeyle, "Yılan zehrini çıkarabilecek tekniğimiz olsa her bir gramını en az 4.000 dolara satabiliriz" dedi. On yıl sonra kendi adını taşıyan ve her türlü benzersiz hayvan ve sürüngenin bulunduğu bir çiftlik kurmayı hedefliyor. Buranın bir turistik cazibe merkezi haline geleceğini de umuyor.

Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

Editör: İRFAN KARSLI