Yurt

Gemi yangınının ardından Sri Lanka'da ölü deniz canlıları kıyıya vuruyor

Sri Lanka hükümet yetkilileri Pazar günü bir açıklama yaparak, X Press Pearl konteyner gemisinin yanmasının ardından 10'dan fazla kaplumbağa, bir yunus, deniz kuşları ve balık...

Abone Ol

Sri Lanka hükümet yetkilileri Pazar günü bir açıklama yaparak, X Press Pearl konteyner gemisinin yanmasının ardından 10'dan fazla kaplumbağa, bir yunus, deniz kuşları ve balık ölülerinin Sri Lanka sahillerine vurduğunu duyurdu. Yerel basında çıkan haberlere göre, Yaban Hayatı Koruma Dairesi yetkilileri, bu deniz türlerinin ölüm nedenini belirlemek için bir soruşturma yürütüldüğünü bildirdi. Ülkenin kuzeybatısındaki Puttalam'dan güneydeki Mirissa'ya kadar olan sahillerde ölü deniz canlıları bulundu. Basında çıkan haberlerde, güneydeki Unawatuna sahilinde de yaralı iki kaplumbağa bulunduğu bilgisi yer aldı.

Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'da, Kolombo Limanı yakınlarında yanmış haldeki X Press Pearl konteyner gemisinin bir bölümü görülüyor, 2 Haziran 2021. (Sri Lanka Hava Kuvvetleri Medyası/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

Sri Lanka'da yayın yapan Daily Mirror gazetesine konuşan soruşturmada görevli bir yetkili, "Panadura ve Wellawatte açıklarındaki sahillerde ölü bulunan kaplumbağaların çoğunun kabukları kırılmıştı. Unawatuna sahilinde bulunan ölü bir kaplumbağanın da yaraları vardı" dedi. Soruşturmanın, deniz canlılarının ölümü ile X Press Pearl konteyner gemisindeki yangın arasındaki bağlantıya odaklanması bekleniyor. Singapur bandıralı gemi, 15 Mayıs'ta Hindistan'dan Sri Lanka'ya geldiğinde 25 ton nitrik asit, birçok başka kimyasal madde ve kozmetik ürünler bulunan 1.486 konteyner taşıyordu.

Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'da, Kolombo Limanı yakınlarında yanmış haldeki X Press Pearl konteyner gemisinin bir bölümü görülüyor, 2 Haziran 2021. (Sri Lanka Hava Kuvvetleri Medyası/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

Gemi 20 Mayıs'ta Kolombo Limanı'na yaklaşırken acil yardım çağrısı gönderdi ve kısa süre sonra da alev aldı. Sri Lanka Donanması, yangına müdahale için geminin bulunduğu noktaya deniz araçları sevk etti. Sri Lanka'nın Deniz Çevresi Koruma Kurumu, geminin yanmasının büyük bir çevre felaketine yol açtığını ve birçok sahilin kıyıya vuran enkaz nedeniyle zarar gördüğünü söyledi. Sri Lanka hükümeti, yangının yol açtığı kirlilik sonucu çok sayıda deniz canlısının öldüğünü bildirirken balıkçılık dairesi de güneyden batı kıyılarına kadar balık avını geçici olarak yasakladı.

Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'daki sahilde güvenlik personeli yanmış ve batmakta olan X Press Pearl konteyner gemisinin enkazını topluyor, 2 Haziran 2021. (Fotoğraf: Ajith Perera/Xinhua)

X Press Pearl gemisinde çıkan yangının nedenine ilişkin şu anda cezai soruşturma yürütülüyor. Pazar günü erken saatlerde konuşan emniyet yetkilileri, soruşturmayı yürüten polislerin; kaptan, geminin bağlı olduğu ana firma ve yerel nakliye acentesi arasındaki tüm konuşmaları içeren ve geminin kara kutusu olarak bilinen yolculuk veri kaydedicisini aldıklarını söyledi. Donanma ise Kolombo Limanı'ndan yaklaşık 18,52 km uzaklıktaki gemiden bir petrol sızıntısının tespit edilmediğini bildirdi.