Sağlık

Gelişmekte Olan Ülkelerde Anne Çocuk Sağlığına 20,6 Milyar Destek!

Kovid-19 pandemisi nedeniyle kesintiye uğrayan, kadın, çocuk ve ergenlere verilen kaliteli sağlık hizmetleri, uluslararası bağışçıların destek için 2,3 trilyon şilin (20,6 mil...

Abone Ol

Kovid-19 pandemisi nedeniyle kesintiye uğrayan, kadın, çocuk ve ergenlere verilen kaliteli sağlık hizmetleri, uluslararası bağışçıların destek için 2,3 trilyon şilin (20,6 milyar ABD doları) taahhüt etmesiyle Cuma günü canlandı.

Bağışçılar, vakıflar ve bir dizi varlıklı ya da düşük gelirli ülkeden oluşan konsorsiyumun yeni mali taahhütleri, Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) bağlı Anne, Yenidoğan ve Çocuk Sağlığı Ortaklığı (PMNCH) tarafından düzenlenen sanal bir forum sırasında yapıldı.

PMNCH Yönetim Kurulu Başkanı ve Yeni Zelanda eski Başbakanı Helen Clark, "Bu fon kadın, çocuk ve ergenlerin, Kovid-19 krizinden çıkış dönemi boyunca sağlık hizmetlerine erişimini sağlayacak ve onlara sosyal korumada öncelik verecek" dedi.

Clark yeni fonun, gelişmekte olan ülkelerdeki anne, çocuk ve genç sağlığını iyileştirmek için doğum kontrol araçları, beslenme ve aşılama gibi stratejik alanlara aktarılacağını söyledi.

İki taraflı bağışçılar (ülkeler) ve vakıfların katkıları 14 milyar dolarla toplam paranın yüzde 68'ine ulaşırken Hindistan, Afganistan, Kenya, Liberya ve Nijerya gibi bir dizi düşük ve orta gelirli ülke, 6,6 milyar dolarla taahhüt edilen fonların yüzde 32'si oranında katkı sağlamış olacak.

Kıdemli karar alıcılar ve destekçilere göre, anne, çocuk ve ergen sağlığı programlarına yönelik finansman açığının kapatılması, düşük gelirli ülkelerde pandemiden çıkışı hızlandırmanın anahtarı.

Kenya'nın toplumsal cinsiyet çalışmaları ve gençlikten sorumlu kabine sekreteri Margaret Kobia, "Kovid-19 pandemisi nedeniyle anne ve çocuk sağlığı programlarındaki artan aksamaları en aza indirmek için yeni politika ve finansal müdahaleleri araştırmamız gerekiyor" dedi.

PMNCH'den elde edilen istatistikler, küresel pandemi yüzünden güvenli doğum, aşılama ve beslenmeye sınırlı erişim nedeniyle 12 ay içinde fazladan 2 milyon anne ve çocuğun ölebileceğini gösteriyor.

Nairobi merkezli AMREF Health Africa'nın yöneticisi Githinji Gitahi, anne, bebek ve ergen sağlığı programlarının sağlam bir şekilde finanse edilmesinin, kapsamlı ve sürdürülebilir bir pandemi sonrası iyileşmenin anahtarı olduğunu söyledi.