Balgam sökme ve kusmayı önleme fonksiyonlarına sahip bir bitki türü olan pinellia, Çin, Japonya ve diğer Asya ülkelerinde yaygın şekilde bitkisel ilaç olarak kullanılıyor. Çin, 1 milyon ABD dolarını bulan yıllık dış ticaretiyle, 2015 ve 2019 yılları arasında her yıl 1.800 ton pinellia ihraç etti. Ancak bitkisel tıp, şu anda Batı pazarlarında yaygın olarak kullanılmazken, Geleneksel Çin Tıbbı pek çok ülkede Batı tıbbının yerini almaya ve onu tamamlamaya devam ediyor.

Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletinde bulunan Shaoxing'in piyasa denetimi ve idaresi, pinellia bitkisinin dünya geneline yayılmasını teşvik etmek amacıyla, söz konusu bitkinin üretimi ve kalitesini düzenlemek için uluslararası standartlar geliştirmeye ve tanıtmaya başladı. Geleneksel Çin Tıbbı için uluslararası dolaşımdaki para birimi gibi olan bu uluslararası standartlar, pinellia bitkisinin piyasada kabulünü ve farkındalığını en üst düzeye çıkarmanın yanı sıra, pinellia ticaretine yönelik engelleri de azaltmayı amaçlıyor.

Çin Ticaret Bakanlığı ve Geleneksel Çin Tıbbı Ulusal İdaresi, ortaklaşa olarak, Geleneksel Çin Tıbbı'nın ulusal düzeydeki 17 ihracat üssünün ilk grubuna 2019'da yetki verdi. Bu sene de Çin, ihracat üslerinin kaliteli gelişimini desteklemek üzere bir genelge yayınladı. İhracat üsleri listesi bu yılın sonuna kadar genişletilecek. Çin'in 14. Beş Yıllık Kalkınma Planı döneminde (2021-2025), Geleneksel Çin Tıbbı'na, sektörün gelişimini ve reformunu ilerletmek için öncelik verildi.

Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı

2021 Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı'nda (CIFTIS), Beijing, Geleneksel Çin Tıbbı'nın hizmet ve ticaretini geliştirmek için küresel bir platform kurma ve bir dizi Geleneksel Çin Tıbbı'nı küreselleştirme projesi hazırlama sözü verdi. Geleneksel Çin Tıbbı, Kovid-19 pandemisinin önlenmesi ve kontrolü çalışmalarında önemli bir rol oynuyor. Çin, pandemiyle mücadele için Geleneksel Çin Tıbbı klinik deneyimini yaklaşık 150 ülke ve bölge ile paylaştı, taleplerine göre 10'dan fazla ülke ve bölgeye Geleneksel Çin Tıbbı ürünleri sağladı, ayrıca 28 ülke ve bölgeye Geleneksel Çin Tıbbı doktorları gönderdi.

Kamerunlu öğrenci Anne Praxede, 2016 yılından beri Çin'in doğusundaki Jiangxi Çin Tıbbı Üniversitesi'nde öğrenim görüyor. Anne, akupunktur, bardak çekme tedavisi ve moksibusyon dahil olmak üzere Geleneksel Çin Tıbbı hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umuyor.

Ganjiang Çin Tıbbı İnovasyon Merkezi'nde araştırmacı olan Yu Wei yaptığı açıklamada, Jiangxi'nin, geleneksel Çin tıbbında çok eskilere dayanan tarihi ve Geleneksel Çin Tıbbı'nın gelişimi için oluşturduğu sağlam temel ile tanındığını belirtti.

Merkez, bileşenlerin bitkisel ilaçlardan ekstraksiyonu için süperkritik karbondioksit kullanarak deneyler yürütüyor. Bu, Anne'nin tıbbi bitkilerin ekstraksiyonuna ilk kez tanık oluşuydu. Anne, 32 ülke ve bölgeden 1.100 yabancı üniversite öğrencisiyle birlikte, Jiangxi Çin Tıbbı Üniversitesi'nde eğitim görüyor.

Beijing Geleneksel Çin Tıbbı İdaresi Başkanı Tu Zhitao yaptığı açıklamada, yetenek değiş tokuşu ve tanıtım teknolojilerinin güçlendirilmesinin, Geleneksel Çin Tıbbı'nın dünya geneline yayılmasını hızlandıracağını belirtti. Tu, bu çerçevede Geleneksel Çin Tıbbı personelinin yerelleştirilmesinin iyileştirilmesi ve bitkisel ilaçların yurt dışında yaygın olarak kullanımını önerdi.

Editör: İRFAN KARSLI