Bilim ve teknoloji

Gazzeli öğretmenler, öğrencilere derslerinde yardımcı olması için robot geliştirdi

GAZZE, 3 Aralık (Xinhua) Gazze'deki birkaç Filistinli öğretmen, gerekli malzemelerin ve bu konudaki deneyimlerinin azlığına rağmen öğrencilerine derslerde yardımcı olması içi...

Abone Ol

GAZZE, 3 Aralık (Xinhua) Gazze'deki birkaç Filistinli öğretmen, gerekli malzemelerin ve bu konudaki deneyimlerinin azlığına rağmen öğrencilerine derslerde yardımcı olması için interaktif bir robot üretti. Al-Basma Okulu'nda mühendislik bilimi öğretmeni olan Hasan al-Ruzzi, Xinhua'ya yaptığı açıklamada, öğrenme sürecini kolaylaştırmak amacıyla bu fikri geliştirdiğini söyledi. Gazze Şeridi'ndeki istikrarsızlık ve koronavirüs salgını, bölgedeki çocukların okul hayatını olumsuz şekilde etkiledi. Eğitim kurumları geçen yıl uzun bir süre boyunca kapılarını kapatmak zorunda kaldı.

Gazze kentindeki Al-Basma Okulu'nun sınıflarından birinde görülen interaktif robot, 28 Kasım 2021. (Fotoğraf: Rizek Abdeljawad/Xinhua)

Yerel yetkililer okulları bu yıl yeniden açmaya karar verdi. Ancak, okulların kapalı kaldığı günlerin ardından öğrencilerin çoğunun ders programını yakalamakta zorlanması sebebiyle bu öğretmenler için çok da kolay bir iş değildi. Al-Ruzzi, "Bu sebepten ben ve meslektaşlarım eğitim sürecinde bize yardım edecek ve öğrencileri derse daha çok katılmaları yönünde cesaretlendirecek interaktif bir robot geliştirmeye karar verdik" dedi. Al-Ruzzi ve birkaç meslektaşı, "Mr. Robot" (Bay Robot) adını verdikleri robotu yapmak için iki aylarını harcadı. İnsanlarla belirli konularda sohbet edebilen robot, birinci ila dördüncü sınıflar arasındaki öğrencilere yardım etmek için sınıflar arasında dolaşıyor.

Gazze kentindeki Al-Basma Okulu'nun Filistinli öğrencileri interaktif robotla iletişim kuruyor, 28 Kasım 2021. (Fotoğraf: Rizek Abdeljawad/Xinhua)

Robotu geliştiren ekipten Abdul Rahaman Awad, "Okuldaki eğitim durumu sanki biri sihir yapmışcasına değişti. Öğrencilerin ilgisi arttı ve daha katılımcı hale geldiler" dedi. İkinci sınıfa giden 7 yaşındaki Abdulla Ferwana da, "Okulda beni ders çalışmaya ve okulumu sevmeye teşvik eden yeni bir arkadaşım olduğu için çok mutluyum" diye konuştu. "Bize derslerimizi açıkladığında sadece kontrollü bir robot değil de gerçek bir öğretmenmiş gibi hissediyorum" ifadelerini kullanan öğrenci, "Robot öğretmenimizi o kadar çok seviyorum ki… Umarım sınıfımızda ondan bir tane daha olur" dedi.

Gazze kentindeki Al-Basma Okulu'nun sınıflarından birinde görülen interaktif robot, 28 Kasım 2021. (Fotoğraf: Rizek Abdeljawad/Xinhua)