Heyecan dolu bir atmosfer içinde Gazze Şeridi'nden onlarca kadın Perşembe günü abluka altındaki bu kıyı şeridindeki Yermuk Stadyumu'nda düzenlenen Pembe Spor Günü etkinliklerine katıldı. Kar amacı gütmeyen Kültür ve Özgür Düşünce Derneği tarafından düzenlenen etkinlik, meme kanserinin erken teşhisi konusunda farkındalığı artırmak üzere bölgesel bir kampanya kapsamında düzenlendi. "Test oldun mu?" sloganıyla düzenlenen etkinlik bir yürüyüş maratonuyla başladı. Maratonda hastalığı atlatanlar, onların aile üyeleri ve onlarca katılımcı pembe kıyafetler giyerek kadınlara test olmaları çağrısında bulunan pankartlar taşıdı. Yoga ve bisiklete binme gibi spor etkinliklerinin yanı sıra sanatsal ve eğlence amaçlı etkinlikler de düzenlendi.

Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı
Gazze'deki Yermuk Stadyumu'nda meme kanseri hakkında farkındalığı artırmak üzere düzenlenen bir etkinliğe katılan kadınlar, 14 Ekim 2021. (Fotoğraf: Rizek Abdeljawad/Xinhua)

Kültür ve Özgür Düşünce Vakfı'nın Kadın Sağlığı Merkezi Direktörü Ferial Thabit, Xinhua'ya verdiği demeçte, her yıl düzenlenen kampanyanın amacının, 20 yaş üzerindeki kadınları kendi kendilerini muayene etmeye ve aylık sağlık kontrolü yaptırmaya teşvik etmek olduğunu söyledi. Thabit, 40 yaş ve üzeri kadınların sağlıklarını korumak için yıllık olarak mamografi çektirmeleri gerektiğini belirtti. Thabit, "Bu yıl kuruluşun düzenlediği Pembe Ekim kampanyası büyük bir medya kampanyasıyla ve Gazze Şeridi'ndeki vilayetlerde dolaşan bir pembe konvoyla başladı; bu yolla mümkün olan en fazla sayıda kadına ulaşmayı ve onları meme kanserine yönelik düzenli muayeneler yapmaya davet etmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu. Xinhua'ya konuşan proje koordinatörü Eman al-Huwaihi, Pembe Spor Günü'nün, kadınlara yönelik sağlıklarını korumanın önemini vurgulayan bir mesaj olduğunu ifade etti.

Gazze'deki Yermuk Stadyumu'nda meme kanseri hakkında farkındalığı artırmak üzere düzenlenen bir etkinliğe katılan kadınlar, 14 Ekim 2021. (Fotoğraf: Rizek Abdeljawad/Xinhua)

Meme kanseri geçirmiş olan Ebtisam Hamad, hastalığı erken teşhis edilmemiş olsa ölümden kaçamayacağını dile getirdi. "Bugün nasıl hayatta kaldığımı anlatmak üzere birçok kadının önünde duruyorum" diyen Hamad, kadınlar açısından düzenli kontrollerin önemini vurguladı. Heba al-Salihi adında bir katılımcıysa "Ne yazık ki, Gazze Şeridi'ndeki birçok Filistinli kadın, hastalığın son aşamalarında ölüme ya da tehlike aşamasına yakınken hastalıklarının farkına vardı" diye konuştu. İslami Direniş Hareketi (Hamas) kontrolündeki Sağlık Bakanlığı'na göre Gazze'de son birkaç yıldır kayda geçmiş kanser vakalarının sayısı 8.644'e ulaştı. Xinhua'ya konuşan Gazze Avrupa Hastanesi Onkoloji Bölümü Başkanı Ahmed al-Shorafa, "Gazze Şeridi'nde yılda yaklaşık 2.000 vaka kayda geçiyor" ifadelerini kullandı.

Gazze'deki Yermuk Stadyumu'nda meme kanseri hakkında farkındalığı artırmak üzere düzenlenen bir etkinliğe katılan kadınlar, 14 Ekim 2021. (Fotoğraf: Rizek Abdeljawad/Xinhua)

Al-Shorafa, kadın ve erkekler arasında görülme sıklığı yüzde 18 olan meme kanserinin Gazze Şeridi'nde en yaygın kanser türü olduğunu, onu kolon kanseri, lösemi, tiroid kanseri ve akciğer kanserinin izlediğini söyledi. Al-Shorafa, "Sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen farkındalık kampanyaları, hastalığın erken aşamada teşhis edilmesine büyük ölçüde katkıda bulunabilir; böylelikle tedavi süreci daha hızlı ve iyileşme oranı daha yüksek olacaktır" diye konuştu.

Editör: İRFAN KARSLI