RAMALLAH, 17 Ağustos (Xinhua) -- Uzun süredir İsrail saldırısı altındaki Gazze Şeridi'nde Cuma günü 25 yıl aradan sonra ilk çocuk felci vakası kaydedildi. Ramallah merkezli Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze'nin merkezindeki Deyir El Balah'ta 10 aylık bir bebekte aşı kaynaklı bir poliovirüs türünün tespit edildiğini duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, Ekim 2023'te başlayan İsrail saldırılarından önce bölge 25 yıldır çocuk felcinden arındırılmıştı. Bakanlık, aşı olmamış bir çocukta doktorların çocuk felci belirtileri saptadığını ve Ürdün'de yapılan testler sonucunda enfeksiyonun aşı kaynaklı bir poliovirüs türü olduğunun teyit edildiğini açıkladı. Bakanlık, Gazze ve Batı Şeria'daki ekiplerinin, uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde Gazze Şeridi'nde çocuk felcine karşı genişletilmiş bir aşılama kampanyası için kapsamlı bir plan geliştirmek üzere son haftalarda yoğun bir şekilde çalıştığını duyurdu. Açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden "saldırganlığının" bölgede büyük bir sağlık felaketine neden olduğu belirtildi. Birleşmiş Milletler (BM) Cuma sabahı, Ağustos ayının sonundan itibaren Gazze'de 10 yaş altındaki 640.000'den fazla çocuğun aşılanacağı iki aşamalı bir kampanya başlatacağını açıkladı.

Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

BM, Dünya Sağlık Örgütü'nün 1,6 milyon doz çocuk felci aşısının piyasaya sürülmesini onayladığını ve BM Çocuk Fonu'nun aşıların dağıtımı ile depolanması için gerekli soğuk zincir ekipmanını koordine ettiğini belirtti. Öte yandan Hamas tarafından yapılan açıklamada, BM'nin Cuma günü binlerce çocuğun çocuk felcine karşı aşılanması için yaptığı 7 günlük ateşkes çağrısını desteklediğini ve bölgede sıkışıp kalan iki milyondan fazla Filistinliye ilaç ve gıda ulaştırılmasını talep ettiğini belirtti. BM istatistikleri, Ekim 2023'te patlak veren çatışmalardan önce Gazze'de aşılama oranının yüzde 99 olduğunu, ancak sağlık sisteminin çökmesi, güvenlik eksikliği, altyapının tahrip edilmesi, kitlesel yerinden edilme ve tıbbi malzeme sıkıntısı nedeniyle bu oranın şu anda yüzde 86'ya düştüğünü gösteriyor.

Kaynak: rss