Dünya

Gazeteci örgütü PEC: 11 ayda en az 735 gazeteci Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti

Cenevre merkezli gazetecilik örgütü Press Emblem Campaign (PEC), Çarşamba günü yaptığı açıklamada son 11 ayda 63 ülkede en az 735 gazetecinin Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybe...

Abone Ol

Cenevre merkezli gazetecilik örgütü Press Emblem Campaign (PEC), Çarşamba günü yaptığı açıklamada son 11 ayda 63 ülkede en az 735 gazetecinin Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. PEC, bu rakamların ayda ortalama 66 ölüme denk geldiğini vurguladı.

PEC'in basın açıklamasına göre 1 Mart 2020'den bu yana Kovid-19 nedeniyle ölen gazetecilerin kıtalara göre dağılımı şöyle: İlk sırada 375 kurbanla Latin Amerika yer alıyor. Onu 148 ölümle Asya, 137 ölümle Avrupa, 39 ölümle Kuzey Amerika ve 36 ölümle Afrika izliyor.

Verilere göre, Ocak 2021'de kurban sayısındaki en büyük artış Brezilya ve Meksika'da kaydedildi. PEC Genel Sekreteri Blaise Lempen, "Meslekleri nedeniyle halkı bilgilendirmek için alanda çalışan gazeteciler belirgin şekilde virüse maruz kalıyorlar. Bazıları, özellikle de serbest gazeteciler, kameramanlar ve fotoğrafçılar sadece evden çalışamıyorlar" dedi.

PEC'e göre Peru, geçtiğimiz Mart ayından bu yana koronavirüsten hayatını kaybeden 95 medya çalışanıyla en çok ölümün yaşandığı ülke olmaya devam ediyor. 84 gazetecinin hayatını kaybettiği Meksika'yı, 77 gazetecinin ölümüyle Brezilya takip ediyor.

Avrupa ülkeleri arasında en çok Kovid-19 kaynaklı ölüm, 44 gazetecinin öldüğü İtalya'da gerçekleşti. Amerika Birleşik Devletleri'nde de en az 38 medya çalışanı Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. PEC, paylaşılan tablonun yerel medyadan, ulusal gazeteci derneklerinden ve bölgesel PEC muhabirlerinden alınan bilgilere dayandığını bildirdi. İnternet sitesindeki bilgilere göre 2004 yılında kurulan PEC, dünya çapında gazetecilerin güvenliğini artırmayı amaçlıyor.