Yurt

Gana'da kıyıya vuran yunus ve balıkların sebebi düşük oksijen konsantrasyonu

Legon'daki Gana Üniversitesi Deniz ve Su Ürünleri Bilimleri Bölümü'nden araştırmacılar, Pazar günü geç saatte yayınladıkları ön raporda, okyanus yatağındaki düşük oksijen kons...

Abone Ol

Legon'daki Gana Üniversitesi Deniz ve Su Ürünleri Bilimleri Bölümü'nden araştırmacılar, Pazar günü geç saatte yayınladıkları ön raporda, okyanus yatağındaki düşük oksijen konsantrasyonu nedeniyle beklenenden önemli ölçüde daha yüksek olduğu gözlemlenen Kimyasal Oksijen İhtiyacı'nın (KOİ) bu duruma neden olduğunu belirtti.

Açıklamada, "Su kalitesi analizlerinden elde edilen sonuçlar, okyanusta yaşam için gerekli olan çoğu parametrenin, beklenenden önemli ölçüde yüksek çıkan KOİ dışında kabul edilebilir sınırlar içinde olduğunu gösterdi" dendi. Araştırmacıların yaptığı açıklamada "Bu oksijen talebinin, büyük ihtimalle canlı organizmalar üzerinde su kütlesinde çözünmüş oksijene bağlı bir stres durumu yarattığı" belirtildi.

Bilim insanları, "Kıyı boyunca bulunan deniz memelilerinin, memeli bir deniz hayvanı ve yunus türü olan kavun başlı balina olduğunu tespit ettik" diye ekledi. Batı bölgesindeki Nzema-Doğu Belediye Meclisi, geçtiğimiz Perşembe günü yaklaşık 200 yunusun kıyıya vurduğunu bildirmişti. Benzer şekilde yaklaşık 20 ton ölü balık da aynı dönemde başkent kıyılarına vurmuştu.