Dünya

Frontex uçağı, göçmenlere karşı Manş Denizi'ni izleyecek

PARİS, 3 Aralık (Xinhua) Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin Perşembe günü sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı'na (Frontex) ait bir u...

Abone Ol

PARİS, 3 Aralık (Xinhua) Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin Perşembe günü sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı'na (Frontex) ait bir uçağın, olası göçmen geçişlerini izlemek için Manş Denizi üzerinde görevlendirilmek üzere Fransa'nın kuzeyindeki Lille kentine indiğini söyledi.

Darmanin, "Bu Avrupa uçağı, Fransız, Hollanda ve Belçika polisine gece-gündüz yardımcı olacak" diye duyurdu. Frontex Direktörü Fabrice Leggeri ise yaptığı yazılı açıklamada, kurumun ilk aşamada bir uçakla başlayacağını söyledi, "ancak gerekirse desteğimizi takviye etmeye hazırız" mesajını verdi.

İngiltere'nin Dover kasabasında Dover Limanı'nda demirlemiş iki Sınır Gücü devriye botu görülüyor, 29 Kasım 2021. (Fotoğraf: Ray Tang/Xinhua)

Frontex'in verdiği bilgilere göre, Danimarka tarafından temin edilen uçak, en son İspanya'da olmak üzere kullanılmıştı. Pazartesi günü Darmanin, Paris'in yasadışı göçle mücadele eden polis ve jandarma güçlerinin sayısını iki katına çıkaracağını ve kaçakçı şebekelerini ortadan kaldırmakla görevli bölgesel ofisler kuracağını söylemişti.

İngiltere'nin Dungeness burnunda bir kumsalda karaya çıkan göçmenler, 24 Kasım 2021. (Fotoğraf: Steve Finn/Xinhua)

Fransa, Pazar günü Calais liman kentinde Avrupalı göç yetkilileriyle bir acil durum toplantısı gerçekleştirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ı göçmen krizini "ciddiye" almamakla suçladığı için İngiltere bu toplantıya davet edilmedi. Toplantıda üzerinde anlaşılan çözümlerden biri, havadan gözetleme yoluyla Manş Denizi'ndeki yasadışı geçişlerle mücadele oldu. 24 Kasım'da botları Calais açıklarında batan en az 27 göçmen Manş Denizi'nde hayatını kaybetti.

İngiltere'nin Dungeness burnunda bir kumsalda karaya çıkan göçmenler, 24 Kasım 2021. (Fotoğraf: Steve Finn/Xinhua)