PARİS, 7 Aralık (Xinhua) Fransız hükümeti Pazartesi günü ülkede beşinci dalga koronavirüs enfeksiyonlarının artan sayısını durdurmak için yeni önlemler açıkladı. Hükümet, bu hafta sonundan itibaren gece kulüplerinin dört hafta süreyle kapatılmasına karar verdi, okullarda maske kullanımı zorunluluğunu uzattı, işletmeleri uzaktan çalışmayı teşvik etmeye çağırdı ve aşı programını çocuklara açtı. Fransa Başbakanı Jean Castex, Savunma ve Milli Güvenlik Konseyi toplantısından sonra hükümetinin mevcut durumda toplumu koruyan aşı kalkanını "korumayı ve hatta büyütmeyi, güçlendirmeyi" hedeflediğini söyledi.

Fransa'nın güneyindeki Nice şehrinde insanlar bir aşı merkezine Kovid-19 aşısı yaptırmak için kaydoluyor, 10 Nisan 2021. (Fotoğraf: Serge Haouzi/Xinhua)

Castex, halka aşı olma, güçlendirici aşıları yaptırma ve önleyici tedbirlere uyma çağrısını yineledi. Fransa'da 65 yaşından büyükler artık randevu almadan güçlendirici aşı yaptırabiliyor. Son verilere göre, 51 milyon Fransız vatandaşı tam olarak aşılanmış durumda bulunuyor. Eğitim Bakanlığı'nın 24 saatten kısa bir süre içinde altı ila on yaş grubundaki çocuklarda 6.261 yeni vaka bildirmesi üzerine hükümet ülkedeki okullarda temizlik protokolünü sıkılaştırdı. Bu karara göre, okulda hem iç hem de dış mekanlarda maskelerin takılması yine zorunlu olacak ve açık hava etkinlikleri de kısıtlanacak.

Fransa'nın güneyindeki Antibes şehrinde öğrenciler okula gidiyor, 26 Nisan 2021. (Fotoğraf: Serge Haouzi/Xinhua)

Castex, bünyeleri hassas olan çocukların ilk aşı dozlarını 15 Aralık'tan itibaren yaptırabileceklerini ve tüm çocuklara gönüllü aşıların yıl sonundan önce başlamasının planlandığını söyledi. Yine Pazartesi günü Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, koronavirüsün ülkedeki üçüncü dalganın zirvesinden daha hızlı bir şekilde dolaşmakta olduğunu söyledi. Veran'a göre Fransa'da pandeminin beşinci dalgası süratle ilerliyor. Veran, "Şu anda hastanelerimizin yoğun bakım ünitelerinde ağır Kovid-19 hasta sayısı 2.200'den fazla" dedi. Öte yandan, 12.000'den fazla hasta şu anda hastanede bulunuyor. Fransız Halk Sağlığı Kurumu'na göre, ülkede son 24 saat içinde Kovid-19 nedeniyle 192 can kaybı kaydedildi.

Fransa'nın başkenti Paris'te bir Kovid-19 hızlı tarama merkezinde bir sağlık görevlisiyle konuşan bir bölge sakini, 9 Kasım 2021. (Fotoğraf: Gao Jing/Xinhua)

Fransa'daki pandeminin beşinci dalgası hala Delta varyantından oluşuyor fakat hükümet Omicron varyantının ilerlemesine de çok dikkat edileceğini açıkladı. Veran, "Bu varyantın (Omicron), öncekilerden daha bulaşıcı olan Delta varyantından da daha bulaşıcı olduğu görülüyor" dedi. Fransa Sağlık Bakanı, Omicron varyantının Delta varyantından daha tehlikeli olduğuna dair klinik bir kanıtın bulunmadığını da sözlerine ekledi. Fransa'da şimdiye kadar Omicron varyantı olan 25 vaka kaydedildi.

Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı

Editör: İRFAN KARSLI