Mısır'da üzüm hasadı Mısır'da üzüm hasadı

Fransa parlamentosunun alt kanadı olan ve 577 üyeli Ulusal Meclis'e gelen tasarı, 77'ye karşı 332 oyla kabul edildi. Fransa Çevre Bakanı Barbara Pompili milletvekillerine, "Bu yasayla, ekolojiyi Fransız halkının günlük yaşamına entegre ederek, hiçbirini diğerinin gerisinde bırakmadan bir dönüm noktası oluşturuyoruz" dedi. Pompili, "Sadece toplumsal direnç üreten büyük sözler ve devasa, ulaşılamaz hedefler yerine etkili önlemler alıyoruz" diye ekledi.

Tasarı, uluslararası bir uçuşa bağlanmadığı sürece, trenle yapılabilecek 2,5 saatin altındaki iç hat uçuşlarını yasaklıyor. Ayrıca tasarıya göre, yeni havalimanları inşa edilmeyecek veya mevcut havalimanlarının kapasitesi de genişletilmeyecek. Tasarıya göre, 2030'dan itibaren kilometre başına 95 gramdan fazla karbondioksit (CO2) üreten otomobillerin satışı yasaklanacak. Devlet okullarından da haftada en az bir gün et veya balık içermeyen bir menü sunmaları istenecek.

Tasarı ayrıca ulusal düzeydeki çok ciddi çevresel hasara neden olan vakalar için de "ekolojik tahribat"ı yeni bir suç olarak tanımlıyor. Bu suçu işleyenler 10 yıla kadar hapis ve 4,5 milyon euroya (5,4 milyon ABD doları) kadar para cezasına çarptırılacak.

Editör: İRFAN KARSLI