Dünya

Fransa'da bulunan hayvanat bahçesindeki dev panda ikiz bekliyor

Fransa'nın orta kesimindeki Beauval Hayvanat Bahçesi, Cuma günü yaptığı açıklamada, hayvanat bahçesinde ikiz bekleyen dev panda Huan Huan'ın, Temmuz sonu veya Ağustos başında...

Abone Ol

Fransa'nın orta kesimindeki Beauval Hayvanat Bahçesi, Cuma günü yaptığı açıklamada, hayvanat bahçesinde ikiz bekleyen dev panda Huan Huan'ın, Temmuz sonu veya Ağustos başında doğurmasının beklendiğini duyurdu. Hayvanat bahçesi yayınladığı basın bildirisinde, "Dişi dev pandamız Huan Huan'ın bugün öğleden sonra çekilen yeni ultrason fotoğrafında, ikinci bir yavru panda görülüyor!" ifadesine yer verdi. Bildiride, ikinci fetüsün 3,27 x 1,19 cm ölçülerinde olduğu, Salı günü çekilen ilk ultrason fotoğrafta görülen ilk fetüsün ölçülerinin ise 3,65 x 1,79 cm ile ikincisinin iki katından fazla büyüklükte olduğu belirtildi. Çince'de "mutlu" anlamına gelen Huan Huan ile erkek arkadaşı Yuan Zi, Çin'in Chengdu kentinde doğdu ve 2012 yılında üç yaşındayken Fransa'ya getirildi.

5 Mayıs 2021 tarihinde çekilen arşiv fotoğrafında, Fransa'nın Saint-Aignan-sur- Cher bölgesinde bulunan Beauval Hayvanat Bahçesi'ndeki dev panda Huan Huan görülüyor. (Fotoğraf: Beauval Hayvanat Bahçesi/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)

İki dev panda Mart ayı sonunda, veteriner ve bakıcıların dikkatli gözetimi altında çiftleşmeye çalıştı. Hayvanat bahçesi yönetimi, ihtiyati olarak yapay döllenmenin de uygulandığını, zira dişi pandanın yılda sadece 24 ila 48 saat doğurgan olabildiğini bildirdi. Huan Huan, 2017'de Fransa'daki ilk ikiz panda yavrularını dünyaya getirmişti. İlk yavru doğduktan kısa bir süre sonra ölürken, ikincisine Çince'de "bir rüyanın gerçekleşmesi" anlamına gelen Yuan Meng ismi verildi.

Anne dev pandalar, yaban hayatta ve dünyadaki diğer hayvanat bahçelerinde, yaklaşık yüzde 50 oranında ikiz doğuruyor. Ancak, aynı anda iki yavruya bakmanın zorluğu nedeniyle genellikle ikizlerden sadece biri hayatta kalıyor. Yeni doğan dev pandalar, 6-8 haftalık olana kadar gözlerini açamadıkları ve yaklaşık üç aya kadar çevrede dolaşamadıkları için diğer memeli yavrularının çoğundan daha savunmasız oluyorlar.