Macron, "Fransa ve Mısır arasındaki savunma işbirliği insan hakları şartına bağlanmayacak."

Macron, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Fransa’nın Mısır ile savunma alanındaki işbirliğini insan hakları şartına bağlamayacağını çünkü Kahire’nin terörizmle mücadele kabiliyetini zayıflatmak istemediğini söyledi.

Macron, Fransa’ya resmi bir ziyarette bulunan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Terörizmle mücadelede ve bölgesel istikrar açısından ortaklarımızdan birinin etkinliğini azaltacak bir boykot politikası yerine diyalog politikası gütmenin daha etkili olacağını düşünüyorum dedi.

Macron, Fransa’nın son dönemde cehalet ve aşırıcılıktan kaynaklanan bir nefret ve boykot kampanyasının mağduru olduğunu iddia ederek, Fransa’yı desteklediği için Mısır’ateşekkür de etti.

Macron ve Sisi’nin görüşmelerinde ana konulardan birisi Libya kriziydi. Macron, “İkimiz de yıllardır Libya’da kalıcı bir siyasi çözümün desteklenmesi hedefini savunuyor” dedi.

“Doğru yönde giden gelişmeler görüyoruz... Ancak bu durum, Libya’yı Libya halkı için bir istikrar bölgesinden çok kendi nüfuz alanlarına dönüştürme kararı alan bölgesel güçlerce tehdit edilmektedir” diyen Macron, Mısır’ın Libya krizinin çözümünde oynadığı “temel rolü” memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin üç günlük Fransa ziyareti Pazar günü başladı. France 24 haber kanalının bildirdiğine göre, Mısır 2015 yılından bu yana Fransa’yla, aralarında iki adet Fransız yapımı Mistral-sınıfı helikopter gemisi ve iki düzine Rafale gelişmiş savaş uçağı da bulunan, bir dizi silah satış anlaşması imzaladı.

İran: İsrail'in Batı Şeria'da işlediği savaş suçlarının tekrarlanması önlenmeli İran: İsrail'in Batı Şeria'da işlediği savaş suçlarının tekrarlanması önlenmeli

Editör: İRFAN KARSLI