PARİS, 25 Ekim (Xinhua) -- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris'te düzenlenen Uluslararası Lübnan Halkı ve Egemenliğine Destek Konferansı'nın açılışında Lübnan için bir kez daha ateşkes çağrı yaptı. Macron Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Daha fazla hasar, daha fazla can kaybı ve daha fazla saldırı ne terörizmi sona erdirebilir ne de kimsenin güvenliğini sağlayabilir" dedi.

Ateşkesin "öncelik taşıyan bir görev" olduğunu vurgulayan Macron, "Barış ve güvenlik hedefimize ulaşabilmemiz için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının tüm taraflarca tam olarak kabul edilip uygulanması gerekiyor" ifadelerini kullandı. Macron, Lübnan'da konuşlu BM Geçici Görev Gücü'nün görevini yerine getirebilmesi ve Lübnan ordusunun güneyde konuşlanmasını destekleyebilmesi için BM'ye ve asker katkısında bulunan ülkelere güvendiğini belirtti.

ABD: Filistinlilere 135 milyon dolar insani yardım yapacağız ABD: Filistinlilere 135 milyon dolar insani yardım yapacağız

Fransa, Lübnan'a 100 milyon euro (108 milyon ABD doları) tutarında yardımda bulunma sözünü verirken, BM de İsrail bombardımanı altındaki Lübnanlılara yardım sağlamak üzere 426 milyon ABD doları toplanması çağrısında bulundu. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Perşembe günü düzenlenen konferansın ardından düzenlenen basın toplantısında, 800 milyonu insani yardım ve 200 milyonu Lübnan güvenlik güçlerini destek olarak yaklaşık 1 milyar ABD doları yardım taahhüdünde bulunulduğunu açıkladı. Barrot, İsrail'in uzun vadede güvenliğinin sağlanmasında şiddet kullanmaktansa diplomasinin daha etkili olacağını vurguladı.

Kaynak: rss