Fitch analistlerine göre, mevcut veriler, başta yeme içme sektörü ve diğer sosyal toplantı faaliyetleri olmak üzere Çin'de tüketimin son iki ayda ciddi bir toparlanma içinde olduğunu gösteriyor.

Basında çıkan haberlere göre, Kredi değerlendirme kuruluşu Fitch Ratings Çin'in gayrisafi yurt içi hasılası (GSYİH) büyüme tahminini Eylül ayında ilan ettiği yüzde 7,7'den yüzde 8'e çıkardı.

Fitch analistleri Brian Coulton ve Pawel Borowski Perşembe günü basında çıkan değerlendirmelerinde, "Bu oran, Çin için yüzde 5,5 civarındaki uzun vadeli büyüme potansiyeli tahminimizin çok üzerinde, ancak 2020 yılında çok düşük olan baz değerin ardından bunun gerçekleşmesi oldukça mümkün görünüyor," dedi.

Çin Ejderha Teknesi Festivali’ne hazırlanıyor Çin Ejderha Teknesi Festivali’ne hazırlanıyor
Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletinde bulunan Guangzhou'da Çin Posta Servisi'ne (China Post) ait bir uçak postası dağıtım merkezinde çalışanlar, posta paketlerini dağıtıyor, 10 Kasım 2020. (Fotoğraf: Deng Hua/Xinhua)

CNBC, büyüme tahminlerindeki bu yükselişin, Çin'in iç tüketim talebinde yaşanan canlanma ve koronavirüs aşısının dünya genelinde dağıtılması beklentilerinin yol açtığı olumlu havanın ardından geldiğini kaydetti.

Fitch analistlerine göre, mevcut veriler, başta yeme içme sektörü ve diğer sosyal toplantı faaliyetleri olmak üzere Çin'de tüketimin son iki ayda ciddi bir toparlanma içinde olduğunu gösteriyor ve dünya genelinde aşı yapılan insan sayısı arttıkça küresel ekonomik ortam da yılın ikinci yarısında muhtemelen daha iyi olacak.

Tüketiciler, Çin'in Hebei eyaletinde bulunan Handan kentinde bir süpermarkette sebze seçiyor, 10 Haziran 2020. (Fotoğraf: Hu Gaolei/Xinhua)

Fitch'in raporunda, Kovid-19 pandemisi nedeniyle yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,8 küçülen Çin ekonomisinin bu yılın tamamında yüzde 2,3 büyüme yolunda olduğu belirtildi.

CNBC'nin haberine göre, Fitch, küresel ekonominin bu yılki küçülme oranı tahminini de Eylül ayındaki yüzde 4,4'ten yüzde 3,7'ye çekerken, küresel GSYİH'nin önümüzdeki yıl yüzde 5,3 oranında büyümesini bekliyor.

Editör: İRFAN KARSLI