Dünya

Finli akademisyene göre yabancı şirketler Çin'in artan dışa açıklığına itibar etmeli

Helsinki'de bulunan Aalto Üniversitesi'nde uluslararası işletme profesörü olan Carl Fey, Çin'i eleştiren yabancı şirketlerin, bu ülkenin son yıllarda artan dışa açıklığını göz...

Abone Ol

Helsinki'de bulunan Aalto Üniversitesi'nde uluslararası işletme profesörü olan Carl Fey, Çin'i eleştiren yabancı şirketlerin, bu ülkenin son yıllarda artan dışa açıklığını göz önünde tutmaları gerektiğini söyledi. Xinhua'ya Perşembe günü açıklamalarda bulunan Finli akademisyen, devam eden dördüncü Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nın (CIIE) Çin'in dışa açılma adına attığı önemli bir adım olduğunu söyledi. Fey, "CIIE, yabancı firmaların Çin'e mal ve hizmet ithal etmesine yardımcı olmaya çalışmak amacıyla Çin'in yaptığı büyük ve çarpıcı bir girişimdir" diyerek şöyle devam etti: "Yabancı şirketlerin kendi ülkesine ithalat yapmasına yardımcı olmak için böylesine bir çaba içine giren bir ülke nadir bulunur." Fey şunları ekledi: "CIIE, Çin'in yabancı şirketlere çok kapalı olduğu yönündeki uluslararası eleştirilere kısmen bir yanıttır."

Çin'in doğusundaki Shanghai kentinde düzenlenen 3. Çin Uluslararası İthalat İhracat Fuarı'nda (CIIE) tüketim mallarının sergilendiği alanı gezen insanlar görülüyor, 10 Kasım 2020. (Fotoğraf: Li Renzi/Xinhua)

Fey, Çin'in büyük başarılara imza attığını ve kesinlikle dünyanın büyük ekonomilerinin de lehinde olacak bir yaklaşıma doğru ilerlemekte olduğunu söyledi. Çin, Perşembe günü CIIE'nin açılış töreninde korumacılığa karşı uyarıda bulunarak gerçek anlamda çok taraflılığı savunacağını söyledi. Fey Xinhua'ya, "Aslında, Çin'i korumacılığa karşı en güçlü seslerden birisi olarak görmek heyecan verici" dedi. Fey, "Umarım korumacılığın diğer geleneksel karşıtları da Çin'i izlerler ve korumacılığa eşit derecede karşı olduklarını söyler ve öyle davranırlar" dedi.

Çin'in doğusundaki Shanghai kentinde düzenlenen 3. Uluslararası İthalat Fuarı'nın (CIIE) ana mekanı olan Çin Ulusal Sergi ve Kongre Merkezi'nin (Shanghai) güney meydanı, 2 Kasım 2020. (Fotoğraf: Ding Ting/Xinhua)

Çin'in giderek daha dışa açık olduğunun bir başka işareti de Çin'in 2001 yılında Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) girmesinden bu yana genel tarife seviyesini yüzde 15,3'ten yüzde 7,4'e düşürmüş olması. Fey, bu rakamın Çin'in DTÖ'ye giriş taahhüdü olan yüzde 9,8'in altında olduğuna işaret etti. Fey'e göre Çin'in halen devam eden serbest ekonomik bölge tecrübelerini izlemek heyecan verici ve diğer ülkeler de bu tecrübelerden yararlanabilir.

9 Mart 2017 tarihinde havadan çekilen bu fotoğrafta, Çin'in doğusundaki Shanghai kentinde bulunan Shanghai serbest ticaret bölgesi görülüyor. (Fotoğraf: Ding Ting/Xinhua)