HELSİNKİ, 23 Aralık (Xinhua) -- Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsü (THL) yeni uygulamanın, hükümetin Kovid-19 aşılama kararnamesinde Çarşamba günü yaptığı değişikliğin ardından yürürlüğe girdiğini söyledi. Daha önce, sadece Kovid-19 nedeniyle ciddi hastalık riski altında bulunan beş ile 11 yaş arası çocuklara aşı yapılmasına izin veriliyordu.

THL'ye göre Finlandiya'da 12 Aralık'a kadar Kovid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan 5-11 yaş arası çocukların toplam sayısı 29 oldu. THL Çarşamba günü, bağışıklık sistemi ciddi şekilde bozulmuş 12 yaş üzeri kişilere dördüncü doz Kovid-19 aşısı yaptırmaları tavsiyesinde bulundu. Takviye doz, üçüncü dozdan 3 ila 4 ay sonra verilebilecek. Yine Çarşamba günü Finlandiya hükümeti de aşı yapma yetkisine sahip sağlık profesyonelleri grubunun kapsamını genişletti. Finlandiya'da bundan böyle hemşire ve doktorların yanı sıra laboratuvarda çalışan hemşireler ile temel bakım hizmeti veren hemşireler de gerekli eğitimi almış olmaları koşuluyla aşı yapabilecekler.

Pakistan'da çocuk felci aşılama ekibine saldırı: 6 yaralı Pakistan'da çocuk felci aşılama ekibine saldırı: 6 yaralı

Finlandiya'da aşılama sürecinin yavaş ilerlemesinin nedenlerinden biri olarak personel azlığı gösteriliyordu. Finlandiya hükümeti, Perşembe gününden itibaren Avrupa Birliği dışındaki ülkeler tarafından verilen Kovid-19 sertifikalarının Finlandiya'da kabul edileceğini duyurdu. Bu değişiklik, Kovid-19 sertifikalarını kabul eden operatörlerin, AB dışı sertifikaları otomatik tarama yapmak için kontrol cihazına sokmadan manuel olarak kontrol edebilmelerine imkan sağlıyor.

Editör: İRFAN KARSLI