İngiltere'nin önde gelen bir gazetesi, Çin karşıtı ön yargının, değişen dünyada "uzun zamandır pek çok kesimin gözünü fırsatlara karşı kör ettiğini" bildirdi.

Financial Times'ta yakın zamanda yayınlanan bir görüş yazısında, "Dünya düzeni değişiyor ama sürüp giden Çin karşıtı ön yargı yüzünden pek çok kesim bunu gözden kaçırıyor" denildi.

ABD'li bir yatırım yönetimi şirketi olan Bridgewater Associates'in kurucusu, yönetim kurulu eş başkanı ve yatırım kurulu eş başkanı olan Ray Dalio, yazısında Çin'in kendi hakkında süregelen bazı kuşkulara rağmen "istisnai bir başarı gösterdiğini" savundu.

Çin'in dünyadaki en düşük Kovid-19 vaka oranlarından birine sahip olduğunu vurgulayan Dalio, Çin ekonomisinin geçen yıl borçları parasallaştırma yoluna başvurmadan yaklaşık yüzde 5 oranında büyüdüğünü sözlerine ekledi.

Kırk yılı aşkın bir süredir Çin'de hatırı sayılır ekonomik değişikliklerin yaşandığını belirten Dalio, "Çin'in olağanüstü performansı bugüne has değil... Çin tarihte de dünyanın en güçlü ülke ve kültürleri arasında yer almıştı" ifadelerini kullandı.

Küresel bir makro yatırımcı olan Dalio, yatırım fırsatları hakkında fikir yürütürken ekonominin temel göstergelerine ve diğer aktörlerin nasıl konumlandığına baktığını söyledi.

"Çin'in temel göstergeleri güçlü, varlıkları nispeten cazip fiyatlara sahip ve dünyada Çin tahvil ve hisseleri gereken ağırlık verilmiyor" diyen Dalio, Çin piyasalarının giderek daha fazla yabancılara açıldığını kaydetti.

Ray Dalio, "Sonuç olarak Çin'in lehte sermaye girişleri yaşamasını, bunun da halihazırda son iki yılın en yüksek düzeyinde bulunan para birimini ve finansal piyasaları daha da güçlendirmesini bekliyorum" diye yazdı.

Batı Şeria'da 13 yaşındaki bir kız çocuğu İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti Batı Şeria'da 13 yaşındaki bir kız çocuğu İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti

Ön yargı ve peşin hükümlerin insanları her zaman fırsatlara karşı kör ettiğini vurgulayan Dalio, "Dolayısıyla, gerçeklerle örtüşmeyen nedenlerden ötürü Çin'e kuşkuyla yaklaşıyorsanız zihninizi netliğe kavuşturmanızı tavsiye ederim" ifadelerini kullandı.

Editör: İRFAN KARSLI