Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp

RAMALLAH, 9 Ağustos (Xinhua) -- Filistinli yetkililer İsrail'in, Norveç'in Filistin nezdindeki diplomatik temsilcilerinin akreditasyonunu iptal kararını kınadı. Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh, Perşembe günü X üzerinden yaptığı açıklamada kararın "tehlikeli boyutları ve önemli yansımaları olduğunu" söyledi. Şeyh, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm dünya ülkelerinin de uluslararası norm ve yasaların ihlali anlamına gelen, İsrail'in bu kararını kınaması gerektiğini belirtti. Filistin Ulusal Konseyi, kararı uluslararası hukuk ve diplomatik antlaşmaların "ihlali" ve İsrail'in Filistin'le yaptığı tüm anlaşmaları gözardı edip geçersiz sayma yönünde attığı bir adım olarak niteleyerek kararın İsrail'in uluslararası düzen ve iradeye saygı duymadığını ortaya koyduğunu ifade etti. Konsey, dünya ülkelerine Filistin Devleti'ni tanıma ve "akan kanı ve devam eden soykırımı" durdurma çağrısı yaptı.

İsrail'in aldığı kararın, "tehlikeli bir teamül" ve tüm ülkelere "doğrudan tehdit" oluşturduğunu belirten bakanlık, kararın ülkelerin Filistin halkına karşı işgal yoluyla gerçekleştirilen ihlallerle ilgili haklı tutumlarını etkilemeyi amaçladığını vurguladı. Bakanlık açıklamasında Filistin ile Norveç arasındaki ikili ilişkilerden övgüyle bahsederek Norveç'in Filistin Devleti nezdindeki diplomatik temsiliyetinin önemini vurguladı. Bakanlık açıklamada İsrail'in "Filistin halkına yardım eden ve İsrail'in Filistin halkına yönelik suç ve ihlallerini durdurmaya yönelik diplomatik ve hukuki baskılara katkıda bulunan ülke ve uluslararası kuruluşlara baskı yapma" girişimlerini reddedip kınadığını söyledi. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz Perşembe günü Norveç'in İsrail'deki büyükelçiliğinde görev yapan, Filistin Yönetimi ile olan ilişkilerden sorumlu 8 Norveçli diplomatın akreditasyonunun 7 gün içinde iptal edilmesi ve yenilenmemesi talimatı verdiğini açıklamıştı. Karar, Norveç hükümetinin Mayıs ayında Filistin'i resmen tanıdığını duyurmasının ardından geldi.

Kaynak: rss