Dünya

Filistinli bakan, El Fetih lideriyle seçimleri görüştü

Toplantı, Filistin Sivil İşler Bakanı Hüseyin eş-Şeyh ile bir İsrail hapishanesinde ömür boyu hapis cezasına çarptırılan El Fetih Hareketi'nin önde gelen liderlerinden Mervan...

Abone Ol

Toplantı, Filistin Sivil İşler Bakanı Hüseyin eş-Şeyh ile bir İsrail hapishanesinde ömür boyu hapis cezasına çarptırılan El Fetih Hareketi'nin önde gelen liderlerinden Mervan Barguti arasında gerçekleşti.

Abbas'ın danışmanı Nebil Şas Xinhua'ya verdiği demeçte, toplantıda genel seçimlere katılacak birleşik bir Fetih listesi üzerinde anlaşmanın amaçlandığını söyledi. Şas, "Şeyh ve Barguti arasındaki toplantıda özellikle 31 Temmuz'da yapılacak başkanlık seçimlerinde Devlet Başkanı Abbas'ın El Fetih Hareketi'nin tek lideri olarak desteklenmesi ele alındı" diye konuştu.

İsrail medyasında, İsrail'in Şeyh'e, Barguti'yi hapiste ziyaret izni verdiğine yönelik haberler çıkmıştı. Barguti, İsrail askerleri ve sivillerinin ölümüne neden olan silahlı saldırıların arkasında olduğu suçlamasıyla ömür boyu hapse mahkum edilmişti.

Haberde, Şeyh'in Barguti'yi El Fetih Hareketi'nin birliğini korumak için başkanlık seçimlerinde Abbas'a karşı aday olmamaya ikna etmek amacıyla buluştuğu belirtilmişti. İsrail, 63 yaşındaki Barguti'yi Nisan 2002'de Ramallah yakınlarındaki bir köydeki evinde tutuklamış, El Fetih Hareketi'nin Batı Şeria'daki silahlı kanadı El-Aksa Şehitleri Tugayı'nın lideri olmakla suçlamıştı.

Abbas, Ocak ayının ortasında yayınlanan başkanlık kararnamesinde, 2021 genel seçimleri kapsamında, 22 Mayıs'ta milletvekili seçimlerinin, 31 Temmuz'da başkanlık seçimlerinin ve 31 Ağustos'ta Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılacağını duyurdu.