2024 Bali Uluslararası Havacılık Fuarı'nda akrobasi gösterileri nefes kesti 2024 Bali Uluslararası Havacılık Fuarı'nda akrobasi gösterileri nefes kesti

RAMALLAH, 19 Mayıs (Xinhua) -- Filistin, İsrail'in Yahudi yerleşimcilerin 18 yıl önce boşaltılan bir İsrail yerleşimine dönmesine izin veren kararını kınadı. Filistin Dışişleri Bakanlığı Perşembe günü yaptığı basın açıklamasında İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant'ın, Batı Şeria'nın kuzeyinde 2005 yılında boşaltılan "Homesh" yerleşimine yerleşimcilerin geri dönmesine izin verme kararını kınadığını belirtti.

Çarşamba günü İsrail Radyosu, parlamentonun ikinci ve üçüncü oylamalarda yerleşimcilerin yerleşime dönüşünü onaylamasından haftalar sonra Galant'ın harekete geçtiğini bildirdi. Radyo, İsrail ordusunun terk edilmiş yerleşim yerini yeniden inşa etmek adına başlangıç olarak askeri noktalar kuracağını bildirdi. Filistin'den yapılan açıklamada, "Olanlar, iki devletli çözüm ilkesini ve BM kararlarını uygulamada, Filistin devletinin sahada fiziki olarak var olmasına dair her türlü fırsatı engellemek adına İsrail'in zamana karşı yarışının bir parçasıdır" denildi. Açıklamada, "BM sözleşmesinde öngörüldüğü üzere, Filistin halkının diğer halklar gibi kendi kaderini tayin etme hakkını kullanabilmesi için gerekli koşullar sağlanmalıdır" denildi. İsrail, 1967'de Batı Şeria'yı işgalinden sonra uluslararası hukuku ihlal ederek onlarca yerleşim yeri inşa etti. Filistin ve İsrail kurumlarına göre, Batı Şeria'daki 450.000'den fazla İsrailli yerleşimci, 132 yerleşim yeri ve 147 ileri karakolda yaşıyor. Yerleşimciler meselesi, 2014'ten bu yana İsrail-Filistin barış görüşmelerini tıkayan ana sorunlardan biri oldu.

Editör: Şeymanur Erbay