Yurt

Filistin, İsrail'in yeni yerleşim birimleri inşa kararını kınadı

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne Çarşamba günü yazılı bir açıklama yaparak bu kararın "kınandığını ve reddedildiğini" söyledi. Rudeyne'nin açıklamasında, "...

Abone Ol

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne Çarşamba günü yazılı bir açıklama yaparak bu kararın "kınandığını ve reddedildiğini" söyledi. Rudeyne'nin açıklamasında, "Bu, başta Filistin topraklarındaki her türlü yerleşimin yasa dışı olduğunu tasdik eden 2334 sayılı Karar olmak üzere yerleşimleri kınayan bütün Birleşmiş Milletler kararlarının ihlalidir" ifadeleri yer aldı.

Rudeyne, İsrail'i "Sahadaki gerçekleri zorla benimsetmeye ve başkenti Doğu Kudüs olan komşu bir Filistin devletinin kurulmasını önlemeye" çalışmakla suçladı. İsrail medyası, Çarşamba günü, İsrail'in Har Homa (Filistinliler tarafından bilinen adıyla Jabal Abu Ghneim) Yahudi yerleşiminde 540 konutun inşasına onay verdiğini bildirmişti.

Haberde bunun, ABD Başkanı Joe Biden'ın göreve gelmesinden bu yana onaylanan ilk yerleşim planı olduğu belirtilmişti. Har Homa; Batı Şeria ile Filistinlilerin gelecekteki devletlerinin başkenti olarak gördükleri Doğu Kudüs bölgelerini birbirine bağlayan son toprakların bir bölümü üzerinde yer alıyor. İsrail ile Filistinliler arasında ABD'nin dokuz ay süreyle desteklediği barış görüşmeleri; yerleşimler, Doğu Kudüs ve kurulacak Filistin devletinin sınırlarına ilişkin derin farklılıklar nedeniyle hiçbir ilerleme kaydedilemeden 2014 baharında durmasından bu yana yapılmıyor.