Batı Şeria'da 13 yaşındaki bir kız çocuğu İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti Batı Şeria'da 13 yaşındaki bir kız çocuğu İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti

RAMALLAH, 11 Mayıs (Xinhua) -- Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye Salı günü Avrupa Birliği'ne (AB) çağrıda bulunarak Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi'nde Filistinlilere yönelik ihlalleri durdurması için İsrail'e baskı yapmasını istedi.Iştiyye'nin ofisinden yapılan basın açıklamasına göre Iştiyye, söz konusu çağrıyı Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell'le Brüksel'de gerçekleştirdiği toplantı sırasında yaptı. Toplantı sırasında Iştiyye, Borrell'e Filistin topraklarındaki son siyasal gelişmeler ve İsrail'in Filistin halkına ilişkin ihlalleri ve özellikle İsrailli yerleşimcilerin Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya yönelik sonu gelmeyen saldırıları hakkında bilgi verdi. Iştiyye, caminin mevcut tarihi durumunun korunmasının önemini vurguladı. Iştiyye ayrıca AB'den Filistinlileri yerlerinden etme planını durdurma konusunda İsrail'e baskı yapmasını istedi.

İsrail'in yakın zamanda Batı Şeria'nın güneyindeki El Halil kentinin güneyinde yer alan Masafer Yatta bölgesinde yaklaşık 4.000 kişinin yaşadığı 12 köy ve Bedevi topluluğunu yok etmeye karar verdiğini hatırlatan açıklamada İsrail Yüksek Mahkemesi'nin, "bölge sakinlerinin kararın durdurulmasına yönelik başvurusunu reddettiği" ifade edildi. Iştiyye, Borrell'le, dış yardımların azalması ve İsrail'in Filistin'in vergi gelirlerinden haksız yere kesinti yapmaya devam etmesi yüzünden Filistin hükümetinin karşı karşıya kaldığı mali durum ve krizi görüştü. Filistin Başbakanı, AB'yi Filistin'e yönelik finansal desteği hızlandırmaya ve el konulan fonları serbest bırakıp Filistin'in vergi gelirlerinden yapılan her türlü kesintiye son vermesi için İsrail'e baskı yapmaya çağırdı. Iştiyye ayrıca barış sürecinin canlandırılmasının ve İsrail-Filistin sorununda iki devletli çözümün korunmasına yönelik gayret gösterilmesinin önemini vurguladı.

Editör: Şeymanur Erbay