Filipinli yanardağ bilimcileri, Pazar günü en yüksek kükürt dioksit gazı emisyonu seviyeleri kaydedilen Manila'nın güneyindeki Taal Yanardağı'nda bir patlama meydana gelebileceği konusunda uyarıda bulundu. Filipinler Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü, "bir kilometre yüksekliğinde kısa ömürlü karanlık bir freatomagmatik gaz bulutu oluşturan" freatomagmatik püskürmenin ardından, Perşembe günü Batangas eyaletindeki Taal Yanardağı'nda uyarı seviyesini 3'e yükseltti.

Araştırma: Güney Avustralya deniz yosunu ciltteki yaşlanma etkilerini yavaşlatabilir Araştırma: Güney Avustralya deniz yosunu ciltteki yaşlanma etkilerini yavaşlatabilir
Filipinler'in Batangas eyaletinde bulunan Taal Yanardağı kül ve buhar bulutu püskürtüyor, 5 Temmuz 2021. (Fotoğraf: Rouelle Umali/Xinhua)

Bu arada yerel yetkililer, yanardağa yakın yaşayan 5.000'den fazla köylünün tahliye edilerek hükümetin kurduğu geçici barınaklara yerleştirildiğini açıkladı. Filipinler'deki en aktif yanardağlardan biri olan Taal Yanardağı en son Ocak 2020'de patlamış, eyaletteki birçok çiftliği, evi ve yolu yok ederek yaklaşık 380.000 köylüyü yerinden etmişti.

Filipinler'in Batangas eyaletinde bulunan Taal Yanardağı kül ve buhar bulutu püskürtüyor, 5 Temmuz 2021. (Fotoğraf: Rouelle Umali/Xinhua)
Filipinler'in Batangas eyaletinde bulunan Taal Yanardağı gürlemeye devam ederken bir adam ve kızı tahliye merkezine sığınıyor, 5 Temmuz 2021. (Fotoğraf: Rouelle Umali/Xinhua)
Filipinler'in Batangas eyaletinde bulunan Taal Yanardağı gürlemeye devam ederken bir kadın ve kızı tahliye merkezine sığınıyor, 5 Temmuz 2021. (Fotoğraf: Rouelle Umali/Xinhua)

Editör: İRFAN KARSLI