Xinhua

Fiji İnsan Hakları Komisyonu, Japonya'nın nükleer atık su boşaltımını kınadı

Abone Ol

SUVA, 27 Ağustos (Xinhua) -- Fiji'deki İnsan Hakları ve Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu, Japonya'nın nükleer kirlilik içeren atık suyu okyanusa boşaltmasını kınayarak, Pasifik Adası liderlerini Tokyo'nun bu hareketine karşı dayanışma içinde olmaya çağırdı. Komisyon yaptığı açıklamada, temiz ve sağlıklı bir çevre hakkının yaşam, sağlık, gıda, su ve sanitasyon hakkı gibi diğer temel insan haklarıyla bağlantılı olduğunu belirtti.

Komisyon Fiji hükümetine, ülkedeki tüm kişilerin haklarını korumak için anayasal yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısında bulundu. Açıklamada, Fiji Cumhuriyeti Anayasası'na göre her insanın temiz ve sağlıklı bir çevre hakkına sahip olduğu ve bu hakkın doğal dünyanın hukuki ve diğer tedbirler yoluyla şimdiki ve gelecek nesillerin yararına korunmasını da içerdiği belirtildi. Komisyon, "BM Genel Kurulu, sağlıklı, temiz ve sürdürülebilir bir çevre hakkının evrensel bir insan hakkı olduğunu ilan eden bir kararı kabul etmiştir. Bu hakkı korumak herkesin görevidir" dedi.
2011'in Mart ayında büyük bir deprem ve ardından gelen tsunaminin vurduğu Fukuşima nükleer santralinde çekirdek erimesi meydana gelmişti. Nükleer yakıtın soğutulması sonucu radyoaktif maddelerle kirlenmiş büyük miktarda su ortaya çıkmıştı.