ABD Merkez Bankası Fed, 4 Mayıs’ta açıklanan 50 baz puanlık faiz artırım kararı ile 2000 yılından bu yana en yüksek artışı gerçekleştirmişti. Bugün ise 4 Mayıs’ta gerçekleştirilen Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının tutanakları açıklandı.
DİKKAT ÇEKEN NOKTALAR
- FED’in mayıs toplantısındaki tüm katılımcılar 50 baz puanlık (+0,5%) bir faiz artışının “uygun” olduğu noktasında hemfikir oldular.
- Birçok katılımcı bu seviyede bir faiz artışının sonraki birkaç toplantı içinde uygun olduğu görüşünde.
- FED yetkilileri, para politikasını “hızlı bir şekilde” nötr alana taşımayı kabul ettiler.
- FED yetkilileri enflasyonist risklerin yükseldiğini görüyor.
- FED yetkilileri, ABD ekonomisinin 1. çeyrekteki ekonomik büyüme rakamlarındaki düşüşün, ekonominin temel gücüne ilişkin “küçük bir sinyal” verdiğini söyledi.
- Para politikası duruşunda uygun sıkılaştırma ile, yetkililer enflasyonun yüzde 2 hedefine dönmesini ve işgücü piyasasının güçlü kalmasını bekliyor.
- FED tutanaklarında dikkat çeken en önemli noktalardan birisi de tutanaklarda “resesyona” dair hiçbir söylemin olmaması oldu.
- FED’in 2022’nin ikinci yarısı ve 2023’e yönelik enflasyon beklentisi, bu senenin ilk çeyreğinde tedarik zinciri krizindeki normalleşmenin beklenenden yavaş gerçekleşmesi sonucunda hafifçe yukarı yönlü revize edildi.
- FED yetkilileri ABD ekonomisindeki büyümenin, bu senenin ikinci çeyreğinde toparlanmasını ve yılın geri kalanında sağlam bir hızla ilerlemesini bekliyor.
- Yetkililer, para politikasının daha az destekleyici hâle geldikçe ve finansal koşullar daha da sıkılaştıkça, ABD ekonomisindeki büyümenin 2023 ve 2024 yıllarında yavaşlamasını bekliyorlar.
Küresel piyasaların merakla beklediği FED tutanaklarında, ABD’de genel ekonomik aktivite ilk çeyrekte gerilese de, hanehalkı harcamaları ve işletme sabit yatırımlarının güçlü kalmaya devam ettiği belirtildi. Ayrıca iş kazanımlarının da sağlam olduğu belirtilirken son aylarda işsizlik oranının önemli ölçüde azaldığı vurgulandı.
Tutanaklarda; enflasyonun, pandemi ile ilgili arz ve talep dengesizliklerini yansıtacak şekilde daha yüksek enerji fiyatları ve daha geniş fiyat baskıları ile yüksek kalmaya devam ettiği belirtildi.
Ayrıca Ukrayna’nın Rusya tarafından işgalinin, insani ve ekonomik zorluklara neden olduğu belirtilirken savaşın ABD ekonomisi üzerindeki etkilerinin oldukça belirsiz olduğu da vurgulandı. Savaşın, enflasyon üzerinde ek yukarı yönlü baskı yarattığı ve ekonomik aktivite üzerinde de baskı oluşturmasının muhtemel olduğu belirtildi.
Ek olarak, Çin’deki COVID ile ilgili karantinaların tedarik zinciri krizini kötüleştirmesinin muhtemel olduğu belirtilirken kurulun enflasyon risklerine karşı oldukça dikkatli olduğu vurgulandı.
Yetkililer, bu hedefleri desteklemek için faizleri (3-4 Mayıs toplantısında) 0,75%-1,0% düzeyine yükseltmeye karar verdiklerini ve hedef aralıkta devam eden artışları gerçekleştirmenin de uygun olacağını tahmin ettiklerini belirtiyorlar.
Buna ek olarak, bu beyanla bağlantılı olarak yayınlanan Federal Rezerv Bilançosunun Büyüklüğünü Küçültme Planlarında açıklandığı gibi, bilançonun 1 Haziran’dan itibaren aylık 47,5 milyar dolar azaltılacağı, gelecek 3 ayda ise aylık 95 milyar dolar azaltılacağı da tutanaklarda belirtildi.
Tutanaklara göre komite, para politikasının uygun duruşunu değerlendirirken, ekonomik görünüme ilişkin konuları izlemeye devam edecek. Hatta, hedeflerine ulaşmasını engelleyebilecek riskler ortaya çıkarsa, para politikasının duruşunu uygun şekilde ayarlamaya hazır olacak.
Ayrıca tutanaklarda, komitenin değerlendirmelerinde, halk sağlığı, işgücü piyasası koşulları, enflasyon baskıları ve enflasyon beklentileri ile finansal ve uluslararası gelişmelere ilişkin okumalar da dahil olmak üzere çok çeşitli bilgilerin dikkate alınacağı da belirtildi.
(GetMidas)