Fas Merkez Bankası Başkanı Abdullatif el-Cevahiri, 2020 mali yılı ekonomik durumuna ilişkin yıllık raporu Fas kralına sunduktan sonra yazılı bir açıklama yaparak, işgücü piyasasında 432 bin iş kaybı olduğunu, devletin bütçe açığının GSYİH'nin yüzde 7,6'sı oranında yükseldiğini, kamu borcununsa GSYİH'nin yüzde 76,4'ü oranında arttığını bildirdi.

Raporda, 2020'de ülkede döviz kurundaki düşüş nedeniyle cari açığın GSYİH'nin yüzde 1,5'ine gerilediği, döviz rezervlerinin yedi aylık ithalata eşdeğer seviyeye yükseldiği ve enflasyonun yüzde 0,7 ile sınırlı kaldığı belirtildi. Cevahiri açıklamasında, pandeminin evrimiyle ilgili endişelere rağmen, aşı kampanyasındaki önemli ilerleme ve ekonomideki belirgin iyileşme sayesinde Fas'ın bu krizi kademeli olarak aştığı notunu düştü.

Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Ekonomik duruma ilişkin raporda, Fas'ın haksız rekabet, vergi kaçakçılığı, verimsiz sübvansiyonlar ve yolsuzluk gibi ekonomisinin rekabet gücünü etkileyen bazı sorunları çözmesi gerektiği de vurgulandı. Fas Merkez Bankası ayrıca hükümeti eğitim sisteminde reform yapmaya, sosyal koruma planlarını tüm Faslıları kapsayacak şeklide özenle uygulamaya çağırdı ve bunun pandemi sonrası dönemde ülkedeki en önemli proje olacağına dikkat çekti.

Editör: İRFAN KARSLI