FAO, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Tanzanya'nın kuzeydoğusundaki Mwanga bölgesine 8 Ocak'ta birkaç olgunlaşmamış sürünün ulaştığı haberleri gelirken, olgunlaşmamış sürülerin, Etiyopya'nın doğusu ve Somali'nin orta kesimlerindeki üreme bölgelerinden Etiyopya'nın güneyi ve Kenya'nın kuzeyi olmak üzere güneye doğru göç etmeye devam ettiğini bildirdi.

FAO, çekirge istilasıyla ilgili yaptığı son bilgilendirmede, "Olgunlaşmamış sürüler Kenya'ya ulaşmaya ve kuzeye doğru yayılmaya devam ediyor. Sürüler, şimdiye kadar Wajir, Garissa, Marsabit ve son olarak da Isiolo olmak üzere dört ilçede görüldü. Üreme devam ediyor ve güneydoğuda, Taita Taveta yakınlarında ve kıyı boyunca çekirge sürüleri var" ifadeleri kullanıldı.

Bir çöl çekirgesi sürüsü, Kenya'nın Kitui ilçesindeki Mwingi kasabasının bazı bölgelerini istila etti, 20 Şubat 2020. (Fotoğraf: Zhang Yu/Xinhua)

BM Gıda ve Tarım Örgütü, Etiyopya'daki olgunlaşmamış sürülerin, Güney Ulusları ve Halkları Bölgesi'ndeki Rift Vadisi'nin güney bölgeleri de dahil olmak üzere, ülkenin güney bölgelerine doğru ilerlediğini ve Oromia bölgesindeki Harar dağlık bölgesinin doğu tarafı boyunca yoğunlaştığını belirtti.

FAO'ya göre, Jijiga ile Somali'nin kuzeybatı kesimi yakınları ve Kenya ile olan güney sınırı boyunca sınır ötesi hareketlenmeler de söz konusu. Örgütün açıklamasında, "Bütün ülkeler göç ve üremeyi azaltmak için gerekli araştırma ve kontrol faaliyetlerini yürütürken azami çaba göstermeyi sürdürmeli" dendi.

4 Şubat 2020'de çekilen fotoğrafta, Kenya'nın Kuzey Mwingi bölgesinde havada uçuşan bir çekirge bulutu görülüyor. (Fotoğraf: Fred Mutune/Xinhua)

FAO, Somali'nin kuzeybatısında olgun sürülerin olduğunu ve çekirge sürülerinin oluştuğu kıyı kesiminde üremenin devam ettiğini belirtti. Üremenin aynı zamanda, kuzeydoğuda, çok sayıda çekirge sürüsünün yoğunlaştığı Iskushuban ile Bosaso arasında da sürdüğünü bildiren BM Gıda ve Tarım Örgütü, "Gati kasırgası nedeniyle şiddetli yağışların olduğu kuzey platosundaki diğer bölgelerde de üreme başlamış olabilir" dedi.

Çin dünyanın en büyük milli park sistemini kurmaya çalışıyor Çin dünyanın en büyük milli park sistemini kurmaya çalışıyor

BM örgütüne göre, vardıkları bazı bölgelerdeki şartların kuru olması sebebiyle sürülerin Etiyopya'nın güneyi ile Kenya'nın kuzeyine yayılmaları bekleniyor.

FAO, birkaç sürünün Ocak ayında Kenya'nın orta kesimiyle belki de güneybatısının yanı sıra Tanzanya'nın kuzeydoğusuna, Uganda'nın doğusuna ve Güney Sudan'ın güneydoğusuna ulaşmasına dair orta seviyede bir risk olduğu uyarısında da bulundu. FAO, "Sürüler cazip bölgelere ulaştığında olgunlaşacak ve yumurta bırakarak Şubat ve Mart aylarında çekirge sürülerinin oluşmasına yol açacaklar" diye belirtti

Editör: İRFAN KARSLI