BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 16 Mart (Xinhua) -- BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) başekonomisti Maximo Torero Çarşamba günü, Ukrayna çatışmasının dünya gıda güvenliği üzerindeki olası ağır bedeli konusunda uyardı. Torero, Ukrayna ve Rusya'dan tahıl ve bitkisel yağ ihracatında çatışmanın neden olduğu düşüşün uluslararası gıda fiyatları üzerindeki potansiyel etkisini değerlendirmek üzere simülasyonlar gerçekleştirildiğini bildirdi.
Torero New York'taki BM Genel Merkezi'nde gazetecilere, halihazırda yüksek olan taban değerleri temelinde, buğday fiyatının ılımlı şok senaryoda yüzde 8,7 ve şiddetli şok senaryoda yüzde 21,5 artacağı tahmininde bulundu. Mısır için, ılımlı senaryoda artışın yüzde 8,2 ve vahim senaryoda yüzde 19,5 olacağını belirten Torero, diğer iri taneliler için fiyatların yüzde 7 ila 19,9, yağlı tohumlar için yüzde 10,5 ila 17,9 oranında artacağını kaydetti.
Torero, küresel olarak gıda güvenliği üzerindeki etkiler açısından, ılımlı senaryoda yetersiz beslenen insan sayısının 7,6 milyon kişi artarken, şiddetli şok ortamında bu seviyenin 13,1 milyon kişiye yükseleceğini söyledi. Bundan başka Torero, ihracat kısıtlamalarının getirilmesinin ardından yaşanan aksamalar ve yüksek nakliye maliyetlerinden ve Kovid-19 pandemisinin neden olduğu yük ve konteyner navlun fiyatlarındaki sert artışlardan dolayı gübre fiyatları üzerinde ek yukarı yönlü baskı olduğunu belirtti.
Uluslararası gıda fiyatları, Ukrayna'daki çatışmadan önce bile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı. FAO Gıda Fiyat Endeksi, Ocak ayına göre yüzde 3,9 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,7 artışla Şubat ayında ortalama 140,7 puan olarak gerçekleşti.