Tüm Türkiye'deki deprem fay hattı haritasını online olarak sisteme entegre eden MTA, fay hattı sorgulama işlemini bu şekilde erişime açıyor.
Fay hattı sorgulama ekranı ile evimin altından fay hattı geçiyor mu sorusu Düzce'de yaşanan deprem sonrası gündeme geldi. MTA fay sorgulama ekranı aracılığıyla evinizin altından deprem fay hattı geçiyor mu sorusuna cevap bulmak mümkün olacak. Maden Tetkik Arama (MTA) Enstitüsü tarafından haritalandırılan fay haritası, geçtiğimiz yıllarda kullanıma açılmıştı. AFAD'ın da benzer bir uygulama geliştirdiği fay hattı sorgulama işlemi, birkaç adımda kolayca görüntülenebiliyor. Deprem kuşağı altında bulunan ülkemizde fay hattı sorgulama ekranı e-devlet üzerinden gerçekleşiyor.
MTA ve AFAD tarafından listelenen fay hatları, birkaç adımda kolayca görüntülenebiliyor. Fay haritası ile hangi şehir ya da ilçeden fay hatları geçtiğini listeyen iki kurum, bu bilgileri belirli periyodlarda güncelliyor. Türkiye fay haritası görüntüleme ekranı, internet üzerinden kolayca görüntülenebilmektedir.
Yeni harita en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak çok daha fazla ve ayrıntılı veriyle hazırlanmıştır. Yeni haritada, bir önceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri gösterilmiş ve “deprem bölgesi” kavramı ortadan kaldırılmıştır.
Yeni harita, AFAD Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) tarafından desteklenen 'Türkiye Sismik Tehlike Haritasının Güncellenmesi başlıklı' proje ile kamu ve üniversite işbirliği kapsamında hazırlanmıştır.
Fay Hattı sorgulama işlemi şu adreslerden yapılabiliyor;
AFAD'IN E-DEVLET ÜZERİNDEN GÖRÜNTÜLENEBİLEN HARİTASI İÇİN TIKLAYINIZ
MTA'NIN FAY HARİTASINI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ