Ekonomi

Euro Bölgesi'nde enflasyon Kasım'da rekor seviyeye ulaştı

BRÜKSEL, 1 Aralık (Xinhua) AB istatistik ofisi, yüzde 4,9'luk enflasyon oranının, 19 ülkeden oluşan para birimi bölgesinde kayıtların başladığı 1997'den bu yana görülen en hız...

Abone Ol

BRÜKSEL, 1 Aralık (Xinhua) AB istatistik ofisi, yüzde 4,9'luk enflasyon oranının, 19 ülkeden oluşan para birimi bölgesinde kayıtların başladığı 1997'den bu yana görülen en hızlı yıllık artış olduğunu söyledi. Ekim enflasyonu yüzde 4,1 ile zaten yükselmişti. Eurostat'a göre, tüketici fiyatları bir kez daha enerji maliyetlerindeki hızlı artışın etkisiyle yükseldi. Ekim ayında yüzde 23,7 olan enerji maliyetlerindeki artışın Kasım ayında yüzde 27,4 ile en yüksek yıllık orana ulaşması bekleniyor. Fransa'da enflasyon artışı yüzde 3,4'ü buldu, ancak bloktaki en büyük ekonomiler arasında fiyatların en fazla yükseldiği ülke, yüzde 6 ile Almanya oldu.

Almanya'nın başkenti Berlin'deki bir benzin istasyonunda araçlar görülüyor, 1 Ekim 2021. (Fotoğraf: Shan Yuqi/Xinhua)

ING uzmanı Bert Colijn'e göre, enflasyon "şüphesiz gelecek yıl boyunca tekrar düşecek", ancak "enflasyonun 2022'nin sonlarında yüzde 2'nin çok altına düşmesi beklenmiyor". Colijn, "Şimdilik çoğunlukla ikinci tur etkiler olmasa da orta vadeli fiyat baskıları artıyor ve gelecek yıl boyunca ücret artışının toparlanmasını bekliyoruz" dedi. Bloomberg Economics için euro bölgesini izleyen ekonomist Maeva Cousin, enerji maliyetleri ve istatistiksel etkilerin "bu ayki artışın büyük kısmını açıklayabildiğini, bugünkü göstergelerin altta beklenenden daha güçlü bir baskı olduğunu da ortaya çıkardığını" söyledi. "Bu, görünüme yönelik yukarı yönlü risklere ilişkin endişeleri artıracak, ancak yine de Avrupa Merkez Bankası muhtemelen gelecek yılın sonuna kadar enflasyonun yüzde 2'nin altına düştüğünü görecek."

Almanya'nın başkenti Berlin'deki bir süpermarkette bir müşteri meyve ve sebze alışverişi yapıyor, 1 Ekim 2021. (Fotoğraf: Shan Yuqi/Xinhua)