Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

Xinhua'ya konuşan Sudan'ın Kassala eyaletinin sığınmacı komisyonu yöneticisi Es-Sir Halid, "Etiyopya'nın Tigray bölgesine bitişik olan sınır alanında göç sel halinde devam ediyor ve bu da tehlikeli bir durum arzediyor" dedi.

Birleşmiş Milletler'in son tahminlerine göre 40 bin Etiyopyalı sığınmacı Tigray bölgesindeki savaştan kaçtı ve sınırı geçerek Sudan'a ulaştı, ki bu sayı Sudan'ın sığınmacı barındırma kapasitesinin üzerinde.

Sudan hükümeti, ülkeye kaçan Etiyopyalı sığınmacı sayısının yı sonuna kadar 100 bine ulaşmasını bekliyor.

Halid, "Paydaşlar ve insani organizasyonlar, yemek, su, sağlık ve barınma gibi ihtiyaçlara cevap veremiyor" dedi.

Sudanlı güvenlik uzmanı ve doğu Sudan aktivisti Osman Faqiri, Perşembe günü Xinhua'ya yaptığı açıklamada, "Etiyopya'nın Tigray bölgesine komşu olan Sudan'ın Kassala eyaletindeki gergin durum"a işaret ederek, "Etiyopyalı sığınmacıların Sudan'ın doğu bölgelerinde çok ciddi bir etkisi var" yorumunda bulundu.

Faqiri, "Sudan'ın doğusundaki durum yeni problem ve sıkıntıları kaldıracak halde değil" diye ekledi.

Etiyopya Kamu Diplomasisi Enstitüsü Başkanı Yasin Ahmed, Xinhua'ya yaptığı açıklamada "Ülkenin içinde bulunduğu zor ekonomik koşullar dikkate alındığında Sudan sığınmacı akınından etkilenecektir" ve "bu kriz sadece Sudan'ı değil tüm bölgeyi olumsuz şekilde etkileyecektir" dedi.

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı insani yardım kuruluşları, insanların önde gelen kentlerden Mekele'ye kaçtığını ve Etiyopya'daki şiddet ve güvensizliğin çatışma bölgesi Tigray'dan taştığını kaydetti.

Editör: İRFAN KARSLI