İngiltere'nin ticaretten sorumlu eski Bakanı Vince Cable, Batı'yı dünya ekonomisinin ağırlık merkezinin Asya'ya taşındığını kabul etmeye çağırdı. 2010-2015 yılları arasında İş, Yenilik ve Yeteneklerden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapan Cable, "Yeni bir gerçeklikle karşı karşıya olduğumuzu ve zihniyetin değişmesi gerektiğini kabul etmeliyiz. Dünya ekonomisinin ağırlık merkezi Asya'ya taşındı" dedi.
Halen London School of Economics and Political Science'ta uygulamada profesör olan Cable, geçen yıl yayınlanan "The Chinese Conundrum: Engagement or Conflict" (Çin Bilmecesi: Katılım mı, Çatışma mı?) adlı kitabında "Davos China"dan söz etmişti.
Cable kitapta, "Ticaret ve yatırım yoluyla, çok taraflı kurumlara katılarak ve toplu sorunların çözümüne katkıda bulunarak küresel olarak etkileşim kurmak isteyen bir Çin var" diye yazdı. Cable, Çin'in insanlık için ortak bir geleceğe sahip bir topluluk inşa etme vizyonu hakkında yorum yaparken, "Bunu gerçekleştirebilirsek, bu arzu edilen bir şey, burası çok açık" dedi.
Cable yakın tarihli bir konuşmasında, ABD'nin Çin'e yönelik ölçüsüz taleplerinden bahsederken bir şaka yaptı. "Çinliler şöyle dese ne olurdu: 'Tamam, Amerikan Anayasası'nın, insanlara silah taşıma hakkı veren ikinci maddesini kaldırmadığınız sürece ABD'de sizinle oturup ticaret hakkında konuşmayacağız. Çin'deki bizler, Amerika'da insanların silahlı çatışmalarda öldürüldüğünü görmekten çok üzüntü duyuyoruz."
Cable, Amerikalıların silah sahibi olma haklarına atıfta bulunduğunu, çünkü birçok kişinin silah sahibi olma hakkını "insan haklarının korkunç bir ihlali" olarak göreceğini söyledi. Cable, Xinhua'ya verdiği demeçte, "Ancak şu anda Çinliler sizinle ticaret yapabilmemiz için anayasal haklarınızı ortadan kaldırmanız gerektiğini söylemiyor, böyle bir şey şaka olarak görülür" dedi. "Batı'daki insanların, sisteminizi değiştirmeniz gerektiğini söylediği tek yönlü bir trafik oluyor çünkü insan hakları ihlallerini ya da bunun gibi şeyleri sevmiyoruz" diyen Cable, "Bu argümanlarla ilgili eşit bir oyun alanı olmalı." dedi.
Cable, "İnsan hakları yalnızca Batılı bir kavram değildir" dedi ve ekledi: "Batı'nın, Çin'deki insan haklarında belki de bizim takdir edemediğimiz başka bir boyutu olduğunu kabul etmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunlardan biri, Çin'de büyük bir başarı olan yoksulluktan çıkış hareketini vurgulama ihtiyacı."
İlişkileri kesmenin kötü bir süreç olduğunun dünyada kabul edildiğini umduğunu belirten Cable, "İlişkileri kesmek şüpheyi körüklüyor ve bir kısır döngü haline geliyor. Birlikte yaşamalı, birlikte çalışmalı ve ortak bir ekonomiye sahip olmalıyız" dedi.
Cable, düşmanca söylemlerin yalnızca klişelere ve güvensizliğe yol açtığını ve küresel ekonomiyi olumsuz etkilediğini vurguladı. Bununla birlikte Cable "Retoriğe rağmen çok fazla yatırım yapılıyor. Yurtdışına yatırım yapan çok sayıda Çinli şirket, Çin'e giden çok sayıda yabancı şirket var, özellikle finans sektöründe" dedi ve İngilizlerin Çin yatırımlarını memnuniyetle karşıladığını kaydetti.