Ekonomi

Eserleri Çin’de en çok sergilenen Türk heykeltıraş

AKADEMİSYEN-HEYKELTIRAŞ DOÇ. DR. İLKER YARDIMCI: “Çin, heykel sanatını dünya ile bütünleştirme çabalarını hızlandırıyor”

Abone Ol

Türk Çin Kültür Derneği bünyesinde, Kerem Köfteoğlu’nun hazırlayıp sunduğu “Çin İş Kulübü’ne konuk olan Akademisyen Heykeltıraş Doç. Dr. İlker Yardımcı, “Çin’de geleneksel sanatları dünya ile bütünleştirme konusunda ciddi çalışmalar yapılıyor. Bu konuda çok net bir bakışa sahipler” dedi.

Kerem Köfteoğlu’nun Youtube ve Yön Radyo’da hazırlayıp sunduğu Çin İş Kulübü’ne konuk olan Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Yardımcı, “Çinlilerle güncel sanata ilişkin artık ortak kodlarımız var. Geleneksel anlamda ürettikleriyle kuşakları birbirine bağladılar. Son 30 yıldır da heykelcilik konusundaki geleneksel kültürel birikimlerini dünya ile entegre etmeye çalışıyorlar. Özgür, yaratıcı pratik boyuttaki sanata bakış açılarını geliştirip güncelleme konusunda büyük gayret içerisinde olduklarını gördüm” dedi. 

Eserleri Çin’de en çok sergilenen Türk heykeltıraş” olarak bilinen Doç. Dr. İlker Yardımcı, “Boyutu 50 milyar doları aşan küresel sanat pazarının birinci alıcı ülkesi ABD, ikinci sırada Çin, üçüncü sırada ise  İngiltere bulunuyor” dedikten sonra şöyle konuştu: “Vizyon sahibi büyük imparatorluklar, güçlerini oluştururken ekonominin ve sanatın gücünü bir araya getiriyorlar. Ekonomik güçle, gelecek vizyonu yaratan sanatın gücü bir araya getirildiğinde başarı yakalanıyor. Ticaret, insanların refahının artmasına katkı sağlıyor. Ama paranın yanına kültürü koymazsanız, bir anlam ifade etmez.  Ticaretin getirdiği katı para ilişkisinin dışında kültürel olarak da etkileşimin daha nitelikli ve köklü olacağına inanıyorum. Ticaretle uğraşanlara da bu yöndeki ilişkileri geliştirmelerini öneriyorum.

Çinle ilk olarak 2008’de tanıştı 

Çinle tanışmasının 2008 yılında Pekin Olimpiyat Oyunları kapsamında yapılan uluslararası heykel yarışması çağrısıyla başladığını belirten Doç. Dr. İlker Yardımcı’nın “Prizmanın Telaşı” adlı heykeli, olimpik parka kalıcı olarak yerleştirilmek üzere uluslararası alanda seçilen 26 projeden birisi oldu. Lirik İleti” adlı heykeli ise Pekin 2022 Kış Olimpiyatları için oluşturulan olimpiyat parkında yer aldı. 

Söz konusu parkta sergilenecek eserlerin belirlenmesine 2020 yılında başlandı. Konuyla ilgili yapılan çağrıya da 50 ülkeden bin 611 proje katıldı. Yapılan değerlendirmeler sonunda, Doç. Dr. Yardımcı’nın “Lirik İleti” adlı heykeli, Pekin 2022 Uluslararası Olimpiyat parkına yerleştirilen 15 heykelden biri oldu.

Doç. Dr. İlker Yardımcı sergilenen ikinci eseri hakkında şu bilgiyi verdi: “Olimpik parkta maraton koşu rotası boyunca yer alan heykeller bir açık hava müzesi yaklaşımıyla düzenlendi. Bu heykeller, Pekin’e bırakılıp, kültürel ve sanatsal bir miras olarak değerlendiriliyor. ‘Lirik İleti’ adlı heykelim, evrenin sonsuzluğu ve döngüsü içinde izleyicilerinin hayatına yeni anlamlar katmayı amaçlıyor. Karşılıklı farkındalık ve hoşgörü duygularıyla oluşturduğum heykeldeki bir DNA parçasını simgeleyen merkezdeki döngü, yaşamın ortak noktası ve temelini anlatıyor. Paslanmaz çelik, küresel formdaki evrensel bilgiyi ve bütünlüğü simgeliyor. Heykel, uluslararası olimpiyat ruhuna ve insanlık kültürüne katkı sağlamayı hedefliyor. Çin’de benle ilgili 25 sayfalık bir makale de yayınlandı. Bu aralar biri Shantou Nan’ao Adası, diğeri Qingdao şehri West Coast bölgesinde olmak üzere iki açık alan heykeli üzerine çalışıyorum.”