Genel

Ernst & Young: Almanya'nın en büyük şirketleri, tedarik zinciri krizine rağmen yılın 3. çeyreğinde rekor kar bildirdi

Ernst & Young'a göre, Almanya'nın bankalar hariç Deutsche Boerse AG Alman Borsa Endeksi'nde (DAX) yer alan büyük ve güvenilir şirketlerin toplam gelirleri, Temmuz-Eylül dö...

Abone Ol

Ernst & Young'a göre, Almanya'nın bankalar hariç Deutsche Boerse AG Alman Borsa Endeksi'nde (DAX) yer alan büyük ve güvenilir şirketlerin toplam gelirleri, Temmuz-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,6 ile önemli ölçüde artarak 380,5 milyar euroya (435,7 milyar ABD doları) ulaştı.

İncelenen 39 Alman şirketinden sadece üçü, yılın 3. çeyreğinde gelirlerde düşüş bildirdi. Cirodaki en güçlü büyüme, yaklaşık yüzde 89 ile gıda dağıtım şirketi Delivery Hero tarafından bildirildi. DAX'ta yer alan şirketlerin gelirleri, Avrupa'da az da olsa düşse de, iki büyük pazarda güçlü şekilde artış gösterdi. Şirketlerin gelirleri, Kuzey Amerika'da yaklaşık yüzde 13, Asya-Pasifik bölgesinde ise yüzde 14 arttı.

Ernst & Young'ın araştırması, Almanya'nın en büyük şirketlerinin faaliyet karının (faiz ve vergi öncesi kar, FVÖK), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artışla 35,7 milyar euroya ulaştığını gösterdi. Kriz öncesi 2019 yılının üçüncü çeyreğine kıyasla da söz konusu şirketlerin karları yüzde 21 arttı. "Mali açıdan iyi rakamlara rağmen, şu anda kutlama yapacak bir hava yok," yorumunda bulunan Ernst & Young'ın ortaklarından Mathieu Meyer, "Bazı şirketler son dönemde kar uyarıları yayınlamak zorunda kaldı ve işlerin nasıl gelişeceğini öngörmek çok zor," ifadesini kullandı.

Kovid-19 pandemisi özellikle bu kış ciddi piyasa aksaklıklarına yol açarsa, yılın 4. çeyreğinde tedarik darboğazının daha güçlü etkileri olması mümkün. Meyer, "Üretimin durması ve lojistikte aksamaların devam etmesi domino etkisi yaparak diğer sektörleri etkileyebilir," dedi. (1 euro = 1,14 ABD doları)