Endonezya Jeolojik Afet Araştırma ve Geliştirme Merkezi (BPPTKG) Başkanı Hanik Humaida Cuma günü yaptığı açıklamada, ülkedeki en aktif volkan olan Merapi Yanardağı'nın güneydoğu doğrultusunda 3 km uzaklığa kadar üç kez kül bulutu püskürttüğünü ve küllerin Yogyakarta'nın çeşitli bölgelerine kadar yayıldığını bildirdi. Sıcak dumanlar yerel saatle 04.43'te üç kez ve 75 mm'lik bir genlikle püskürdü. İlk grupta 61 saniye, ikinci grupta 131 saniye ve üçüncü grupta 245 saniye boyunca duman çıkışı oldu.

Çin'in Wuhan kentinden Türkiye'ye yolcu uçuşu yeniden başlıyor Çin'in Wuhan kentinden Türkiye'ye yolcu uçuşu yeniden başlıyor

Humaida, "Zirvenin üzerinden itibaren 1.000 metre yüksekliğe ulaşan bir duman sütunu gözlendi" diye konuştu. Yogyakarta Özel Bölgesi ile Orta Java eyaletine kadar uzanan Merapi Yanardağı, yerel saatle 07:33'te tekrar faaliyete geçti ve 104 saniye boyunca güneydoğuya doğru yaklaşık 1 kilometre uzaklığa ulaşan sıcak duman püskürttü. Bu kez duman sütunu zirveden itibaren 600 metre yüksekliğe kadar yükseldi.

Endonezya'nın Yogyakarta kentindeki Sleman bölgesine bağlı Kertodadi Pakem'de, Merapi Yanardağı'nın püskürttüğü volkanik maddeler görülüyor, 25 Haziran 2021. (Fotoğraf: Ranto/Xinhua)

Gece yarısından sabah 06.00'ya kadar yapılan gözlemlere göre üçüncü seviye tehlike statüsündeki 2.968 metre yüksekliğe sahip yanardağ, güneybatı doğrultusunda beş kez ve güneydoğu doğrultusunda altı kez lav püskürttü. BPPTKG, halka çağrıda bulunarak sakin kalınmasını, tehlikeli volkanik küle karşı maske takılmasını ve su depolarının üzerlerinin kapatılmasını istedi.

Öte yandan lav akışı ve kül bulutlarının, Kuning, Boyong, Bedog, Krasak, Bebeng ve Putih nehirleri gibi güney- güneybatı bölgelerini etkilediği tahmin ediliyor. Merapi ayrıca, zirveden itibaren 3 kilometrelik yarıçap içindeki alana da volkanik madde püskürttü.

Editör: İRFAN KARSLI