Dünya

Endonezya kömür ihracat yasağını kademeli olarak kaldıracak

CAKARTA, 11 Ocak (Xinhua) Denizcilik ve Yatırım Koordinasyon Bakanı Luhut Binsar Pandjaitan, Pazartesi günü geç saatlerde düzenlediği basın toplantısında, kömür ihracat yasağı...

Abone Ol

CAKARTA, 11 Ocak (Xinhua) Denizcilik ve Yatırım Koordinasyon Bakanı Luhut Binsar Pandjaitan, Pazartesi günü geç saatlerde düzenlediği basın toplantısında, kömür ihracat yasağını kaldırmaya yönelik resmi düzenlemenin sonuçlanmak üzere olduğunu açıkladı. Dünyanın en büyük termal kömür ihracatçısı, ülkede yaygın elektrik kesintilerine yol açabilecek bir enerji krizini önlemek amacıyla 31 Aralık 2021'de, bu yılın Ocak ayı için kömür ihracatını yasaklama politikasını uygulama kararı aldı.

Hükümet, bu krizin, çoğu madencilik şirketinin yıllık üretimin yüzde 25'ini yerel pazara tedarik etmek mecburiyetinde oldukları iç piyasa yükümlülüklerini uygulamamaları nedeniyle meydana geldiğini söyledi. Pandjaitan yasağın kaldırılacağını, bunun Güneydoğu Asya ülkesinin yerel kömür rezervlerinin giderek artması ve "durumun iyiye gitmesi" nedeniyle olduğunu söyledi. Kömür ihracatını yeniden başlatma kararı, enerji tedariki için Endonezya'nın kömürüne bağımlı olan Japonya, Güney Kore ve Filipinler'in de aralarında olduğu Asya ülkelerinden gelen artan baskılar ve yasağın milyonlarca ABD doları kaybetmelerine sebep olacağı için madencilik şirketleri tarafından düzenlenen protestolar sonrasında geldi.